ŠAMPINJONI NA TRI NAČINA

Ukoliko vam je ponestalo ideja šta biste mogli da spremite za ručak, pogledajte šta vam predlažemo za danas...

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Jela sa šampinjonima su toliko omiljena da je već uobičajen scenario da, koliko god da ste spremili, pojelo bi se i da je bilo više. Evo tri recepta koji vam omogućava da dobijete na količini, a ne izgubite na ukusu i kvalitetu.

Paprikaš od šampinjona

Satojci za dve osobe:

  • 100  g crnog luka
  • bibera po ukus
  • 150ml soka od paradajza
  • pola kašičce čilija
  • 2 lista lovora
  • 30 ml ulja
  • 2 kašičice vegete
  • 400 g svežih šampinjona

Priprema:

Očistite crni luk i isecite ga na kockice.Šampinjone očistite i isecite na krupne komade. Zagrejte ulje u šerpi odgovarajuće veličine. Kada je ulje dovoljno zagrejano, dodajte nasečeni crni luk i pržite ga dok blago ne porumeni (oko 10 minuta). Dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne omekšaju. Šampinjoni će prilikom dinstanja ispustiti sopstveni sok i, uglavnom, nije potrebno da dolivate vodu ili je potrebno doliti sasvim malo. U svakom slučaju, često ih mešajte da ne bi zagoreli.

U prodinstane šampinjone dodajte mlevenu papriku i čili (po želji). Začinite vegetom i biberom.

Dodajte lovorov list i sok od paradajza. Paprikaš kuvajte oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko je suviše tečan, dodajte kašičicu skrobnog brašna (gustina).

Paprikaš možete posužiti sa kuvanim pirinčem.

Šampinjoni u patlidžanu

Sastojci:

  • 2 veća patlidžana,
  • 300 g šampinjona,
  • glavica crnog luka,
  • 16 čeri paradajza,
  • peršun,
  • so,
  • biber,
  • začinska paprika

Priprema:

Patlidžane operite i prepolovite. Napravite zareze na beloj površini svake polovine, posolite i ostavite da kratko odstoje. Potom ih ocedite i izdubite do kore.

Sitno iseckajte luk, pa ga propržite na vrelom ulju. Zatim dodajte meso od patlidžana, posolite, pobiberite i nastavite s dinstanjem. Ubacite iseckane pečurke i peršun, pa još malo prodinstajte. Umešajte i kašičicu začinske paprike, pa skinite s vatre kad pečurke omekšaju, te smesom napunite kore patlidžana.

Po vrhu rasporedite po četiri čeri paradajza i stavite u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Služite dok je toplo uz prilog po želji.

Musaka od pirinča sa šampinjonima
 
Sastojci:
  • 150 g pirinča,
  • 300 g šampinjona,
  • 2 glavice crnog luka,
  • 2 čena belog luka,
  • peršun,
  • sveža iseckana mirođija,
  • kašika karija,
  • malo brašna,
  • suvi biljni začin,
  • ulje,
  • so,
  • biber

Priprema:

Pirinač skuvajte u slanoj vodi, pa, kad je gotov, dodajte biber i kašiku karija. Na ulju propržite sitno isečen crni luk i jedan čen belog luka. Kad luk dobije zlatnožutu boju, dodajte iseckane šampinjone i začinite.

U podmazanu vatrostalnu posudu stavite polovinu kuvanog pirinča, pa polovinu pripremljenih šampinjona, a zatim preostali pirinač. Na malo ulja propržite brašno, dodajte preostali fil od šampinjona i nalijte malo vode. Ostavite na vatri da se zgusne, pa prelijte preko musake. Zapecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

(Family.rs)