Posni kolač na vodi: Manastirsku pitu ješće i oni koji ne znaju šta je post! (RECEPT)

Posni kolač ne mora biti siromašan, naprotiv, manastirska pita je pravo bogatstvo ukusa.

Foto: pinterest.com Foto: pinterest.com

Posni kolač ne mora biti siromašan, naprotiv, manastirska pita je pravo bogatstvo ukusa.

Zamislite savršen spoj baklave i medenog srca: e to je ukus manastirske pite.

U danima kada postimo na vodi, parče ovog kolača uz šoljicu domaćeg čaja učiniće da se okrepimo na pravi način.

Sastojci za manastrirsku pitu:

  

Za kore: 

  • 100 g šećera;
  • 6 kašika džema od kajsija;
  • po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa; 
  • 1/2 l mlake vode;
  • sok i rendana kora pomorandže; 
  • 500 g brašna; 
  • pola kašičice praška za pecivo;
  • limunova kora;
  • kašičica sode bikarbone;
  • pola kašičice cimeta.

Za ukrašavanje:

  • 3 kašike džema od kajsija; 
  • 3 kašike mlevenih oraha.

Priprema: 

U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode. 

Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom obložen okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.

Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta.

Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.

Izvor: StilPosnaJela