Posni kolač ne mora biti siromašan, naprotiv, manastirska pita je pravo bogatstvo ukusa.
Zamislite savršen spoj baklave i medenog srca: e to je ukus manastirske pite.
U danima kada postimo na vodi, parče ovog kolača uz šoljicu domaćeg čaja učiniće da se okrepimo na pravi način.
Sastojci za manastrirsku pitu:
Za kore:
- 100 g šećera;
- 6 kašika džema od kajsija;
- po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa;
- 1/2 l mlake vode;
- sok i rendana kora pomorandže;
- 500 g brašna;
- pola kašičice praška za pecivo;
- limunova kora;
- kašičica sode bikarbone;
- pola kašičice cimeta.
Za ukrašavanje:
- 3 kašike džema od kajsija;
- 3 kašike mlevenih oraha.
Priprema:
U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode.
Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom obložen okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta.
Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.