PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: SOČNI KOLAČ OD LIMUNA

Iz novog Karapandžinog kuvara “Kreativna kuhinja” donosimo vam recept za jednostavan a izuzetno ukusan kolač od limuna. Prijatno!

Foto: Detinjarije Foto: Detinjarije

Brojni poklonici Steve Karapandže, ali i mladi naraštaji očarani kulinarstvom, opet imaju razloga za veselje. Imaju zapravo 285 razloga, koliko je maštovitih recepata u novom kuvaru velikog majstora kuhinje.

Novi Karapandžin kuvar je tradicionalan i klasičan po podeli, od supa, salata, hladnih i toplih predjela, preko jela od ribe, živine, mesa i divljači do poslastica, kroz koje nas autor vodi precizno, korak po korak, kako već ima običaj u posljednjih četrdesetak godina. Ali on je i globalan, nastao na osnovu dvadesetogodišnjeg rada u Švajcarskoj, kao i stalnog usavršavanja, bez kojeg nema vrhunskih kuvara, kakav Karapandža nesumnjivo jeste. 

Na kraju, ili na početku, u novom kuvaru se oseća cuisine simple, kuhinja koja svakom omogućava da u recepte unese sopstvenu kreativnost, maštu i strast, i da pritom uživa stvarajući nova jela, kao što uživa i sam autor, prenoseći tu strast na sve nas.

 

Kolač od limuna

  • 2 neprskana limuna 
  • 250 g maslaca 
  • 250 g šećera 
  • 5 jaja 
  • so 
  • 250 g brašna 
  • pola kesice praška za pecivo 
  • 50 g šećera u prahu 

 

Preliv: 

50 g sećera u prahu 

2 kašike vode 

Limun operite, prosušite i narendajte koricu, a sok ocedite. U činiju stavite mekani maslac, šećer, prstohvat soli i narendanu koricu limuna. Mikserom penasto umutite, pa uz mešanje dodajte jedno po jedno jaje. Brašno promešajte sa praškom za pecivo i umešajte u smesu od jaja. 

Ovako dobijeno testo stavite u duguljasti pleh za kolače, prekriven papirom za pečenje. Stavite da se peče u ugrejanu rernu na 180°C i pecite oko 50 minuta, zavisno od veličine kalupa. Da li je kolač pečen, proverite iglom za pečenje. Ako na igli nema testa, pečen je. Kolač izvadite iz rerne i ostavite da se u kalupu malo ohladi.

Sok od limuna pomešajte sa 50 grama šećera u prahu, pa prelijte preko kolača. Kad se sok upije, istresite kolač iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi. 

Na kraju rastopite u dve kašike vode šećer u prahu, pa dobro promešano prelijte preko kolača. Ostavite da se preliv osuši.

Pin It

Izvor: Detinjarije