Ponekad je 20 minuta dovoljno da pripremite vrlo ukusne i za oko lepa jela. Osim što ćete se lepo i dobro najesti, nećete potrošiti ni mnogo vremena za šporetom.
ČORBA S PILETINOM I POVRĆEM
300 g piletine
1 mladi luk
2 kašike putera
1 kašika prosa
1 kašika lanenog semena
2 l vode
1 lovorov list
1 srednja šargarepa
1 manji koren celera
1 šaka graška
1 čen belog luka
1 šolja brokolija
½ polje seckanog karfiola
1 šaka kukuruza šećerca
So
Biber
Priprema: Pripremite šerpu u kojoj ćete spremati čorbu i stavite je na ringlu. Sipjate 2 kašike putera da se rastopi na srednjoj temperaturi, a za to vreme očistite i iseckajte mladi luk pa ga dodajte u lonac. Piletinu isecite na sitne kockice pa sipajte na rastopljeni puter i luk. Ostavite da se krčka, a ukoliko je potrebno, dodajte i malo vode. Kada je meso skoro gotovo, dodajte i šargarepu i celer koje ste prethodno očistili i narendali. Nalijte vodom, pa potom dodajte i sve ostale sastojke, poklopite i ostavite da se skuva. Nakon desetak minuta, promešajte i probajte da li je gotovo. Začinite po ukusu i služite toplo.
BRZI TARTAR BIFTEK
300 g junećeg mlevenog mesa
1 kašika soja sosa
1 žumance
1 mladi luk
2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
¼ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice aleve paprike
1 kašika majoneza
1 kašika vorčester sosa
4 kašike konjaka
1 kašičica senfa
Priprema: Meso stavite u staklenu posudu i blago ga ispasirajte viljuškom. Bilo bi dobro da je meso samleveno dvaput ili čak triput. Dodajte vorčester sos i soja sos i blago umutite. Dodajte jedno umućeno žumance. Mladi luk dobro operite, pa ga sitno iseckajte. Dodajte alevu papriku, peršun i beli luk. Ukoliko želite, umesto luka u prahu možete koristiti i dva čena sitno seckanog belog luka. Dodajte sve ostale sastojke i na kraju konjak. Probajte, pa začinite po ukusu. Ostavite da se ohladi u frižideru ili služite odmah.
JEDNOSTAVNE ŠPAGETE SA MESOM
300 g mlevenog mesa
200 g testenine po želji
1 čen belog luka
300 ml sosa od paradajza
3 kašike kečapa
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašičica ruzmarina
½ kašičice sušenog celera
½ kašičice majorana
2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
3 kašike rendanog parmezana
½ glavice cenog luka ili dva struka mladog luka
5 kašika crnog vina
Priprema: Pripremite dublji tiganj u kome ćete dinstati meso i na malo ulja prodinstajte sitno seckani crni luk, pa zatim dodajte i jedan čen belog luka. Nakon dva minuta dodajte mleveno meso i sve zajedno dinstajte na srednjoj temperaturi oko pet minuta. Potom dodajte sos od paradajza, kečap i crno vino, poklopite i ostavite da se krčka dok meso ne bude gotovo. Dodajte sve ostale sastojke osim parmezana, probajte, pa eventualno dosolite. Testeninu koju ste prethodno obarili rasporedite u tanjire, pa dodajte gotov sos od mesa i svaku porciju obilno pospite parmezanom.
PILETINA SA KARIJEM
300 g piletine
1 kašičica karija
½ kašičice đumbira
½ kašičice začinske paprike
300 ml pavlake za kuvanje
2 kašike milerama
1 kašičica senfa
3 čena belog luka
So
Biber
1 kašika putera
Priprema: Piletinu iseći na što sitnije kockice ili rezance. U dubljem tiganju rastopiti puter na srednjoj temperaturi, pa potom dodati isečeno belo meso. Propržiti piletinu sa svih strana, pa kad porumeni dodati kari, đumbir i začinsku papriku. Nakon dva minuta, dodati i sitno seckani beli luk, pavlaku i mileram. Promešati i poklopiti. Ostaviti da se sve zajedno krčka kako bi se arome fino pomešale. Dodati senf i začiniti dodatno po želji. Služiti toplo uz prilog od pirinča ili uz mlade krompiriće i sezonsku salatu.
(Family.rs)