LUDO TESTO, ALI STVARNO LUDO: Testo za sve: kiflice, pizze, pogače,...

Kad pročitate ovaj recept za Ludo testo, odmah ćete poželeti da od njega pripremite omiljenu poslasticu.

Zato oprez... ne čitajte ako niste spremni da ga testirate.

Foto: Coolinarka.com Foto: Coolinarka.com

Osnovni sastojci:

  •  1 kg + 2 supene kašikebrašna mekog,može i mešano
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  1 supena kašika soli
  •  1 dl ulja
  •  4 dljogurta(po izboru)
  •  2,5 dl mleka
  •  1 sveži kvasac
  •  2 supene kašike šećera
  •  2 cela jajeta
  •  1 sa uškamanajlon kesa

  

Priprema:

  1. Kvasac,šećer.2 kašike brašna i toplo mleko umešati.Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.Za to vreme, ostale sastojke pomešati.Ovoj smesi dodati nadošao kvasac.Testo treba samo ujednačiti i ništa više.Ne trba da kisne, raste i tako to.Ako se lepi za ruku dodati još malo brašna.Pobrašnavljeno testo staviti u najlon kesu, dobro je zavezati, da nema vazduha. 
  2. Staviti u frižider.Može da stoji tako i do nedelju dana.Navodno može i u zamrzivač,ali ovo nijae proverenp.Pre upotrebe, izvaditi-uzeti količinu testa koliko Vam treba, i tek tada ostaviti da kisne 2-3 sata. 
  3. Fil za slane kiflice:500 gr sitnog kravljeg sira300 gr kriška sira(podliveni sir)2 belanceta1 kafena kašičica soliIzmešati i filovati. 
  4. Premaz:2 žumanceta i 1 celo jaje250 gr rastopljenog margarinaSusam, kim, mak…Namazati jajetom izmešanim sa žumancetom.Sipati kafenu kašičicu margarina.Posutu malo soli, pa susam ili slično. 
  5. Zapogačice sa čvarcima-fil-premaz:500 gr samlevenih čvaraka125 gr omekšanog margarina2 belanceta1 kašičica solipo uklusu bibera 
  6. Izmešati navedene sastojke mikserom.Testo razviti,pa namazati polovinom ovog fila,saviti.Posle pola sata razviti i premazati ostatkom fila,saviti.Još pola sata odmora,pa zadnje razvijanje i savijanje.Posle 15 minuta razviti oko 1 cm debljine,pa vaditi pogačice ili seći na kocke. 
  7. Poređati u pleh, premazati jajetro i peći 20 minuta. 

 

Posluživanje:

Koristi se za:

  1. Slane kiflice.
  2. Ukisele štrudle sa makom, orasima, rogačom…
  3. Za krofne.
  4. Kao podloga za picu.
  5. I za šta vam još padne na pamet.