Kronat: Kolač koji je osvojio Njujork!

Pekar Dominik Ansel morao je nedavno da zaštiti ime svog kolača jer su počeli masovno da ga kopiraju širom Amerike. Sve je počelo krajem maja prošle godine kada je pekar pokušao da unese malo novine u svoju proizvodnju, pa se malo poigrao i eksperimentisao ukusima i oblicima. Tako je nastao cronut.

Foto: slapdashmom.com Foto: slapdashmom.com

Pekar Dominik Ansel morao je nedavno da zaštiti ime svog kolača jer su počeli masovno da ga kopiraju širom Amerike. Sve je počelo krajem maja prošle godine kada je pekar pokušao da unese malo novine u svoju proizvodnju, pa se malo poigrao i eksperimentisao ukusima i oblicima. Tako je nastao cronut.

Šta je kronat?
Kolač koji je izazvao histeriju nije ni krofna ni kroasan, već je kombinacija ove dve poslastice – lisnatog francuskog testa i testa za krofne koje se prži u ulju.

Sastojci:

Za testo: 3/4 šolje (250 ml) toplog mleka, 1 kašika suvog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja maslaca (na sobnoj temperaturi).

Za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 do 2 kašike mleka, pavlake ili vode.

Priprema:

U većoj posudi pomešajte mleko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmešajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodajte i nešto više od 2 šolje brašna mešajući testo nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.

Premestite testo u posudu i pokrite plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.

Kada se testo rashladilo prespite ga na pobrašnavljen sto i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite testo puterom i presavite na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrite plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.

Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo levu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte testo blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kronata. Znači, postupak  preklapanje – oklagija – frižider treba da ponovite ukupno četiri puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite testo ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.

Posle toga, vaše testo je spremno za prženje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa kalupima vadite kao krofne.

U dubokoj šerpi dobro zagrejte ulje da bude vrelo (kao i inače kada pravite krofne). Stavljajte kronate u ulje i pecite sa obe strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.

Ređajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomešajte šećer u prahu, med i mleko, pa pospite po kronatima dok su još vruće. Služite ih tople.

Prijatno!

(Izvor: namirnice.ba)