Sastojci za testo:
- 500 grama glatkog brašna
- 100 grama maslaca
- 60 grama šećera
- kašičica šećera
- 2 žumanca
- 1 jaje
- 2 grama soli
- ¼ kašičice muškatnog oraščića
- jedna kesica suvog kvasca
- 55 grama mlake vode (cca 40°C)
- 280 grama toplog punomasnog mleka
- korica pomorandže/limuna po želji
- ulja za prženje
Sastojci potrebni za krem:
- 500 grama punomasnog mleka
- 200 grama šećera
- 4 žumanca
- 1 jaje
- 45 grama glatkog brašna
- 30 grama maslaca
- prstohvat soli
- 2 kašičice pravog ekstrakta vanile
- korica dve pomorandže
- šećer u prahu
Uputstvo za pripremu testa:
- U posudu stavite brašno, zatim dodajte so, šećer i muškatni oraščić, pa promešajte.
- Na srednje jakoj vatri zagrejte mleko, pa prelijte preko maslaca, koji ste prethodno stavili u posudu da se otopi i sjedini.
- U jednoj čaši pomešajte kvasac i kašičicu šećera sa mlakom vodom. Voda nipošto ne sme biti previše vruća. Najbolja temperatura je oko 40 Celzijusa.
- Ostavite nekoliko minuta da kvasac nadođe. Znaćete da je spreman kad se na vrhu pojavi nešto nalik peni.
- U posudu s brašnom dodajte umućena jaja, mlaku mešavinu mleka i maslaca i nadošli kvasac.
- Po ukusu možete dodati koricu pomorandže ili limuna.
- Na mikser stavite žice koje se koriste za dizana testa, pa mutite testo 5-10 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od stranica posude. Testo možete umutiti i rukom koristeći varjaču.
- Prebacite ga u pobrašnjenu ili lagano namašćenu posudu, preko njega stavite čistu krpu ili prozirnu foliju, a zatim ostavite na toplom da se udvostruči, što bi trebalo da potreje otprilike jedan sat.
- Zatim ga na pobrašnjenoj površini malo premesite i razvaljajte na debljinu od 1.5 do 2 cm.
- Upotrebite okruglu modlu prečnia oko 5 cm da napravite krofne.
- Prebacite ih na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite 20-30 minuta da narastu. Nemoje ih ostavljati previše dugo, jer će se previše dignuti i prilikom pečenja postati šuplje.
- Krofne pržite u vrelom dubokom ulju (na temperaturi između 170 i 180°C) par minuta na obe strane, dok ne poprime lepu zlatnu boju. Nemojte peći previše krofni odjednom jer će to smanjiti temperaturu ulja pa će biti masnije i neće imati dovoljno prostora da lepo narastu.
- Kad budu gotove, stavite ih na tanjir na koji ste stavili papirne ubruse koji će upiti masnoću.
- Sačekajte da se potpuno ohlade pre punjenja kremom.
Uputstvo za pravljenje krema:
- Mleko zagrejte u šerpi s debelim dnom srednje veličine.
- U jednoj činiji izmutite žumanca, jaja, šećer, brašno i so.
- Vruće mleko postepeno dodajte u činiju sa žumancima, neprestano mešajući varjačom da se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dosuti polovinu ili dve trećine vrućeg mleka.
- Prelijte tečnost u lonac s preostalim mlekom i neprestano mešajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
- Kad bude gotovo, dodajte koricu pomorandže, maslac i ekstrakt vanile.
- Mešajte dok se maslac potpuno ne rastopi, pazeći da se ne stvore grudvice. Ukoliko se pojave, upotrebite cedilo da biste uklonili grudvice.
- Krem prekrite prozirnom folijom tako da dotiče površinu krema da se na vrhu ne bi stvorila „kožica“.
- Ostavite u frižider da se ohladi.
- Kada se i krofne i krem ohlade, krem sipajte u poslastičarsku kesicu s nastavkom za punjenje.
- Ako nemate poslastičarsku kesicu (špric), možete krofne preseći pa ih tako puniti ili koristiti neki manji okrugli nastavak, ali prethodno nečim napravite rupu.
Saveti:
- Pre nego što stavite mleko da se greje, lonac isperite vodom. Tako mleko neće zagoreti.
- Krofne su najukusnije ako ih jedete istog dana, a možete ih čuvati i u posudi s hermetičkim poklopcem da bi zadržale mekoću i svežinu.
- Pronađite pravu jačinu vatre za prženje. Ako je ulje suviše vruće, krofne će prebrzo potamneti, a iznutra će biti gnjecave i sirove iznutra. Ako nije dovoljno vruće, biće masne.