Dobre su one sa šljivama, ali ove su još bolje: Umesite knedle sa jagodama (RECEPT)

Vreme jagoda je pred nama, obradujte svoje najmilije ukusnim knedlama sa jagodama koje nikog neće ostaviti ravnodušnim

Foto: www.obsesjasmaku.pl Foto: www.obsesjasmaku.pl

Vreme jagoda je pred nama, obradujte svoje najmilije ukusnim knedlama sa jagodama koje nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

     - 450 g rikota sira

     - 4 pune kašike brašna ili griza

     - 15 manjih jagoda

     - rendana korica limuna

     - 2 veća jajeta

     - 6 - 8 kašika putera

     - 5 kašika prezli

     - 5 kašika mlevenih oraha

     - 2 kašike šećera

     - so

Priprema: 

- U činiji izgnječite sir viljuškom. Dodajte prstohvat soli, žumanca, brašno ili griz i rendanu koru limuna. Mešajte dok se dobro ne sjedini.

- U posebnoj posudi penasto umutite belanca. Sjedinite sa mešavinom od sira i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

- Otopite puter na ringli i dodajte prezle i mlevene orahe. Pržite na puteru dok ne dobije zlatno-braon boju. Sklonite sa vatre i umešajte u tu smesu i dve kašike šećera.

- Sipajte vodu u veliku šerpu i posolite, pa ostavite da proključa. Nakvasite ruke i pripremite kašiku za sladoled kako biste dobili knedle iste veličine. Stavite smesu iz kašike na dlan, istanjite i stavite jednu jagodu na sredinu. Oblikujte knedlu obavijajući jagodu testom: ukoliko je potrebno, dodajte još testa i formirajte oblik loptice.

- Koristeći veliku kašiku sa rupicama, sipajte formirane knedle u ključalu vodu. Promešajte, da se ne bi lepile za dno šerpe. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih od 3 do 5 minuta. Vadite ih kašikom sa rupama i odmah valjajte u smesu od prezli. Služite ih tople, a po želji, možete ih uvaljati u kristal šećer ili služiti sa dodatnim jagodama.

Pin It