Vreme jagoda je pred nama, obradujte svoje najmilije ukusnim knedlama sa jagodama koje nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
- 450 g rikota sira
- 4 pune kašike brašna ili griza
- 15 manjih jagoda
- rendana korica limuna
- 2 veća jajeta
- 6 - 8 kašika putera
- 5 kašika prezli
- 5 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike šećera
- so
Priprema:
- U činiji izgnječite sir viljuškom. Dodajte prstohvat soli, žumanca, brašno ili griz i rendanu koru limuna. Mešajte dok se dobro ne sjedini.
- U posebnoj posudi penasto umutite belanca. Sjedinite sa mešavinom od sira i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
- Otopite puter na ringli i dodajte prezle i mlevene orahe. Pržite na puteru dok ne dobije zlatno-braon boju. Sklonite sa vatre i umešajte u tu smesu i dve kašike šećera.
- Sipajte vodu u veliku šerpu i posolite, pa ostavite da proključa. Nakvasite ruke i pripremite kašiku za sladoled kako biste dobili knedle iste veličine. Stavite smesu iz kašike na dlan, istanjite i stavite jednu jagodu na sredinu. Oblikujte knedlu obavijajući jagodu testom: ukoliko je potrebno, dodajte još testa i formirajte oblik loptice.
- Koristeći veliku kašiku sa rupicama, sipajte formirane knedle u ključalu vodu. Promešajte, da se ne bi lepile za dno šerpe. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih od 3 do 5 minuta. Vadite ih kašikom sa rupama i odmah valjajte u smesu od prezli. Služite ih tople, a po želji, možete ih uvaljati u kristal šećer ili služiti sa dodatnim jagodama.