Poslastičare starog kova polako nestaju a sve su ređe one koje u svojoj ponudi imaju bozu. Nepotrebno je naglašavati koliko je ovaj napitak zdrav, a svakako i koristan u toplim letnjim danima. Evo odlične zamene za napitke koje kupujemo u prodavnicama.
Ovo je recept upravo jednog starog poslastičara i kažu da je originalan.
Sastojci
- 5 litara vode
- 4 (supene) kašike kukuruznog brašna (pune)
- 1 (supena) kašika pšenicnog brasna (puna)
- 1/2 kockice (malog) svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
- 400 gr šećera
Priprema
U veći lonac ili šerpu (od 7l) usuti 5l vode i staviti na šporet da prokuva.
U manjoj posudi razmutiti 4 pune (supene) kašike kukuruznog brašna i 1 punu kašiku pšeničnog brasna sa malo vode. Treba da dobijete smesu kao za puding.
To sipati u vodu koja vri i mešati. Smanjiti i kuvati na laganoj vatri jedno pola sata. Nije obavezno stalno mešati.
Kad je kuvano, ostaviti da se ohladi i dodati nadošli kvasac razmućen u malo mlake vode sa malo šećera. Ostaviti da odstoji 24h. Posle toga procediti.
Blago karamelisati šećer, zaliti sa 1/2 l vode i pustiti da prokuva. To ohladiti i dodati proceđenoj tečnosti. Dobro promešati i sipati u flaše. Čuvati u frižideru.
(Izvor: Family.rs)