Podigla četiri kredita za oplodnju: Ne odustajem od bebe!

Ivana Kurtevski, profesorka iz Beograda, sprema se za osmu vantelesnu oplodnju, iako je ova procedura pravi hod po mukama za sve parove koji prolaze kroz nju.

Ivana Kurtevski | Foto: Jelena Vučetić, Blic.rs Ivana Kurtevski | Foto: Jelena Vučetić, Blic.rs

Ivana Kurtevski, profesorka iz Beograda, sprema se za osmu vantelesnu oplodnju, iako je ova procedura pravi hod po mukama za sve parove koji prolaze kroz nju.

Ništa nije ukazivalo na to da će bračni par Kurtevski posle šest meseci braka krenuti u borbu kojoj se, nažalost, još ne nazire kraj.

- Prve analize koje smo uradili pokazale su da je sve u redu, da nema fizičkih smetnji da ostanem u drugom stanju. Ubrzo sam i zatrudnela, ali vanmaterično - počinje svoju priču Ivana, 36-godišnja profesorka engleskog jezika u jednoj beogradskoj osnovnoj školi.

Odstranjen jajovod

U beogradskoj klinici u Višegradskoj dve nedelje su utvrđivali razloge krvarenja, da bi je na kraju hitno operisali, odstranivši joj ceo jajovod.

Posle te neuspele trudnoće, lekari im savetuju da krenu sa vantelesnom oplodnjom.

- Prvu vantelesnu oplodnju uradili smo 2010. u privatnoj klinici u Šumicama. Lekari su govorili da je sve idealno, da je moj odgovor na hormonsku stimulaciju odličan i da ništa ne brinemo. Međutim, postupak nije uspeo, kao ni sledeći koji smo uradili o trošku države u istoj klinici - priča Ivana.

Tada se odlučuju da promene kliniku, da pokušaju u državnoj klinici. Bez uspeha. Zatim odlaze, opet po preporuci, u sledeću privatnu kliniku na Dorćolu, gde su dva pokušaja takođe propala.

- Svaki put se pitate zašto i ne dobijete jasan odgovor. A onda, život namesti da neke odgovore ipak dobijete - kaže Ivana, ogorčena na sve lekare, u privatnim i državnim klinikama, koji je ni posle pet neuspešnih vantelesnih oplodnji nisu poslali na dodatne analize da se utvrdi - zašto?

Lekari traže pare

- Dok sam bila u petom postupku vantelesne oplodnje u jednoj privatnoj klinici na Dorćolu, gde su uzgred tražili 400 evra za zamrzavanje jednog embriona u trenutku dok sam se budila iz anestezije, pozvali su me iz udruženja „Roda“, koje danas, nažalost, više ne postoji, da mi kažu da sam na lutriji izvučena i da imam jedan besplatan pokušaj u drugoj privatnoj klinici, takođe na Dorćolu - priča Ivana.

Na konsultacijama u klinici gde je izvučena na lutriji Ivana prvi put saznaje da treba da uradi dodatne analize i nakon svih peripetija ostaje u drugom stanju, ali ne uspeva da iznese trudnoću do kraja.

Dodatne analize pokazale su da ima čak i fizičkih prepreka da ostvari trudnoću.

- To je bilo glavno otkriće, a ono što me dodatno šokiralo jeste i činjenica da mi je utvrđeno da imam trombofiliju i još niz dodatnih stvari koje moraju biti ispraćene kako bi ostala u drugom stanju i iznela trudnoću. Ipak, neću odustati od svog cilja - da postanem majka - priča Ivana.

Zadužili se do guše i prodali dragocenosti

Za prvu vantelesnu oplodnju Ivanina majka, inače penzionerka, podigla je namenski kredit od 3.500 evra sa kamatom od 10 odsto koji je kasnije, da bi ćerki pomogla sa dodatnih 150.000 dinara, refinansirala i uzela kao nov. Danas sa penzijom od 30.000 dinara otplaćuje mesečnu ratu od 10.000. Ivana i njen suprug takođe su podigli dva kredita, jedan od 300.000 dinara sa kamatom od skoro 24 odsto, a drugi od 150.000 da bi platili skupe analize, konsultacije i preglede koje ne pokriva RFZO. Oni otplaćuju mesečnu ratu od 15.000 dinara. Do sada su prodali i sve dragocenosti koje su imali u kući.

(Blic.rs)