ZA BEZBEDAN DOM: Ovih 10 opasnih predmeta u domaćinstvu morate koristiti sa posebnim oprezom!

Proverite ovaj spisak i izbacite iz domaćinstva sve što možete, a ako su vam neki od tih predmeta neophodni, koristite ih uz poseban oprez i obavezno ih čuvajte daleko do domašaja dece i kućnih ljubimaca!

Proverite ovaj spisak i izbacite iz domaćinstva sve što možete, a ako su vam neki od tih predmeta neophodni, koristite ih uz poseban oprez i obavezno ih čuvajte daleko do domašaja dece i kućnih ljubimaca!

U svetu koji se sve više okreće ekološkim proizvodima, čini se da sve kućne hemikalije treba proterati iz doma!

Međutim, dok se pri nabavci sapuna, kupki i deterdženata često okrećemo uobičajenim navikama, postoje i hemikalije koje zaista mogu da izazovu mnogo teže tegobe nego što su eventualni osip na koži ili druge alergijske reakcije.

Zato, proverite ovaj spisak i izbacite iz domaćinstva sve što možete, a ako su vam neki od tih predmeta neophodni, koristite ih uz poseban oprez i obavezno ih čuvajte daleko do domašaja dece i kućnih ljubimaca!

1. Kuglice naftalina. Hemikalije koje se nalaze u preparatima protiv moljaca mogu biti vrlo opasne – istraživanja potvrđuju da mogu destruktivno da utiču na crvena krvna zrnca, a kod životinja čak i da izazovu karcinom.

2. Osveživači vazduha. U hemijskim preparatima za osvežavanje vazduha u domu koriste se toksini koji se nagomilavaju u ljudskom organizmu. U pitanju su toksini koji mogu da utiču na hormonalni balans u telu, a kod dece da čak ugroze reproduktivno zdravlje.

3. Sredstva za čišćenje rerne. U ovim sredstvima uglavnom nalazimo korozivne alkalne materije, izuzetno opasne za respiratorni ili gastrointestinalni sistem. Udisanje pare ovih preparata ili eventualno gutanje neke količine takvih materija je vrlo opasno.

4. Preparati za čišćenje WC šolje. Jake kiseline koje su glavni sastojak ovih preparata odlični su za brzi sjaj sanitarija, ali mogu isto tako brzo da oštete kožu ili oči. Mogu biti vrlo opasni ako se pomešaju sa još nekim čistačima.

5. Antibakterijski sapuni. Godinama su antibakterijski sapuni bili glavno sredstvo borbe protiv širenja zaraze, ali najnovija istraživanja pokazuju da ovaj vid borbe protiv bakterija upravo pomaže njihovom jačanju i sve većoj otpornosti.

6. Protivpožarne materije na nameštaju i pokućstvu. Ovakve materije nalaze se na tepisima, kaučima, pa čak i dušecima a studije pokazuju da mogu da utiču na sterilitet.

7. Hemikalije za čišćenje i negu drvenog nameštaja. Najčešće se u sastavu ovih preparata nalaze fenoli i nitrobenzen koji mogu da prodru kroz kožu i da izazovu čak i karcinom kože.

8. Gasne grejalice. Ekstremno opasne grejalice na butan gas mogu da izazovu trovanje ugljen monoksidom i dovedu do smrtnog ishoda bez naročitih simptoma upozorenja.

9. Produžni električni kablovi. Dugo korišćeni kablovi, sa ispucalim izolacionim slojem, skriveni ispod tepiha ili nameštaja mogu biti opasni uzročnici požara u domaćinstvu.

10. Posuđe sa zaštitnim slojem protiv zagorevanja hrane. Sloj koji sprečava da se hrana zalepi za tiganj sačinjen je od hemikalija koji štetno utiču na zdravlje ljudi.

(Lisa.rs)