Evo zašto više nikada nećete baciti vrećice od čaja!

Otkrijte na koje još načine, osim za pripremu čaja naravno, iskorišćenu vrećicu čaja možete pametno upotrebiti pre nego što je bacite.

Otkrijte na koje još načine, osim za pripremu čaja naravno, iskorišćenu vrećicu čaja možete pametno upotrebiti pre nego što je bacite.

Ponovno korišćenje već jednom upotrebljenih vrećica čaja nije nikakva novost. U drevnoj Kini čaj se palio u letna predvečerja da bi štitio od neželjenih insekata.

1. Uklonite crvenilo i natečenost očiju

Umočite vrećice čaja u hladnu vodu i stavite ih na kapke. Nakon nekoliko minuta čaj će ukloniti crvenilo i natečenost, vaše oči opet će izgledati sveže i odmorno što će vas i pomladiti. Na isti način vrećice možete koristiti i za konjuktivitis.

2. Očistite kuću

Čaj može ukloniti masnoću i prljavštinu s ogledala, podova, čak i s linoleuma. Nakon što ste ste pripremili napitak jednostavno opet umočite vrećicu u toplu vodu i tako napravite sredstvo za čišćenje. Njome možete očistiti i radne ploče u kuhinji kao i drvene površine i nameštaj. Samo pazite da ga dobro obrišete kako ne bi ostale mrlje. Da biste osvežili stari tepih, jednostavno na njega stavite osušene vrećice čaja. Neka na njemu odstoje desetak minuta, a kasnije ih jednostavno možete usisati.

3. Osvežite odeću i obuću

Osušene iskorištene vrećice čaja stavite na tanjirić i u ormar čime će vaša odeća lepo mirisati. Stavite po jednu vrećicu u svaku cipelu i uklonite neugodne mirise iz obuće.

4. Nahranite biljke

Iskorištene vrećice čaja mogu biti odlično organsko đubrivo za kućno bilje jer čaj sadrži mnoge hranjive sastojke za biljke. Umešajte kesice u zemlju, a možete i izvaditi listiće čaja iz kesice i pomešati ih sa zemljom jer će tako zemlja bolje upiti vodu i preostalu vlagu iz čaja.

5. Ublažite bol

Ako u ustima imate bolnu ranicu, umočite iskorišćenu vrećicu čaja u vodu i zagrizite je. Lekovita svojstva ublažiće bol i ubrzati zaceljenje rane. Ova metoda pomaže i pri zaustavljanju krvarenja nakon izvađenog zuba.

6. Ublažite opekotine od sunca i uklonite akne

Ako imate akne ili opekline od sunca, operite zahvaćena područja hladnom vodom u kojoj je odstajala iskorištena vrećica čaja. Ponovite par puta i osetićete ugodno hlađenje, olakšanje i smirivanje kože koja će ponovno postati zdrava.

 

(Family.rs)