5 jednostavnih trikova da vaš dom prekrasno MIRIŠE nakon usisavanja!

Najveću prljavštinu u domu sakuplja usisavač iz kojeg se često šire neugodni mirisi. Takav problem se može na jednostavan način, eliminisati uz pomoć eteričnih ulja ili kore pomorandže.

Foto: Guliver | Thinkstock Foto: Guliver | Thinkstock

Najveću prljavštinu u domu sakuplja usisavač iz kojeg se često šire neugodni mirisi. Takav problem se može na jednostavan način, eliminisati uz pomoć eteričnih ulja ili kore pomorandže.

1. Eterično ulje čajevca je moćno prirodno sredstvo koje dezinfikuje okolinu, uništava viruse i deluje antibakterijski, zbog čega je idealno za neutralizovanje neugodnih mirisa sadržaja vrećice u usisavaču koja je gnezdo mikroba. Najbolje je nekoliko kapi ulja nakapati na kuglicu vate, a potom na drugu kuglicu vate dodati par kapi eteričnog ulja pomorandže ili limuna koje će osigurati da se iz vrećice šire sveži mirisi.

2. Poznati beli kristalni prah, soda bikarbona, saveznik je svakog čistog doma, i osim što se koristi za uklanjanje raznih nečistoća s površina, soda bikarbona umanjuje intenzitet neugodnih mirisa. Jednu veliku kašiku praha dodajte u vrećicu usisavača, soda će pokupiti višak vlage u vrećici i samim time sprečiti munjevito širenje mirisa iz prljavštine.

3. Pre usisavanja tepiha po njegovoj površini pospite zrna lavande, možete se poslužiti i sadržajem jastučića sa sušenom lavandom, potom jednostavno usisajte tepih. Povlačenjem lavande unutar cevi usisavača količina topline aktivirati će ispuštanje ulja iz zrna nakon čega će se iz vrećice početi širiti ugodni mirisi. Ovaj postupak najbolje je uraditi kada je vrećica prazna.

4. Maramice za sušilicu koje služe umesto omekšivača natopljene su ugodnim mirisima koji će ispuniti i okolinu vrećice za usisavač. U vrećicu pre korišćenja ubacite kroz otvor maramicu i sledećih desetak dana oko najkorištenijeg kućnog uređaja širiće se oblak ugodnih mirisa.

5. Pola kašike cimeta u prahu, sušena kora pomorandže i malo sušenog mirisnog cveća (potpourri) ubačena u vrećicu usisavača osiguraće mirisnu oazu prilikom čišćenja. Naime, ova tri sastojka svoje ugodne tonove ispuštaće dok usisavač nije u upotrebi kroz filter, a prilikom čišćenja tokom uvlačenja prljavštine kada se sadržaj vrećice vrti pri čemu dolazi do najjače aktivacije mirisnih nota.

(Family.rs)