TEST: Odaberite krug koji i otkrijte koja ste vrsta empata i kako da iskoristite svoj dar

Uobičajeno je da je empat onaj koji doživljava kroz što prolazi druga osoba, ali stvarnost je da empat zapravo razumije zašto ta osoba prolazi kroz tu određenu fazu. To razumijevanje daje vam jasnu sliku o tome što se događa.

Foto: themindsjournal.com Foto: themindsjournal.com

Međutim, jedan empat može se razlikovati od drugog empata u smislu osjećaja tih iskustava, jer svatko od nas ima raznoliku skupinu karakternih osobina.

Pitate se koji ste od njih?

Samo pažljivo pogledajte 6 krugova i identificirajte s kojom ste najviše povezani. Onaj koji odaberete će vam pomoći da otkrijete koja ste vrsta empata i kako da koristite ovaj poseban dar koji imate.

1. Biljni empat

Možete osjetiti potrebe biljaka. Vjerojatno je vaše zanimanje vezano uz prirodu, kao što su parkovi, svetišta, šume. Vi razumijete biljke više nego bilo tko drugi i znate koja je prava biljka za neko mjesto.

Možete se povezati s drvećem i čak dobiti upute od njih. Provodite svoje vrijeme sjedeći uz drveće i to vam daje vam uvid u vlastiti život. I biljke trebaju vaše vodstvo i brigu da prežive.

2. Životinjski empat

Budući da ste životinjski empat, možete komunicirati sa životinjama. Vjerojatno ste studirali fiziologiju životinja i uključeni ste u profesiju koja od vas traži da se brinete o životinjama. Razmislite o tome da prođete obuku za iscjelitelja životinja, ako već niste. To će vam pomoći da najbolje iskoristite svoj dar.

Možete razumjeti potrebe životinja; provodite većinu svog vremena s njima i lako otkrivate ako s njima nešto nije u redu i znate točno kako im pomoći.

3. Intuitivni empat

Prikupljate informacije o ljudima, bez da komunicirate s njima, piše Emilia Gordon za The minds journal. Kao svjesni ili intuitivni empat, lako možete razumjeti glavnu namjeru druge osobe i vrlo lako je možete pročitati.

S ovom sposobnošću morate se okružiti ljudima koji su vam slični. Važno je da ojačate vlastito energetsko polje tako da se ne iscrpljujete mislima drugih.

4. Emocionalni empat

Ovo je jedna od najčešćih vrsta empata. Budući da ste emocionalni empat, preuzimate emocije drugih i osjećate ih kao da su vaše. Osjećate se sretno kada druga osoba doživljava radosne emocije, osjećate se žalosno zbog tuđe tuge.

Važno je za vas da razumijete i razlikujete vlastite emocije od tuđih. To će vas sačuvati od iscrpljivanja i istovremeno možete pomoći drugima.

5. Ekološki Empath

Ekološki empat je onaj koji može osjetiti energiju određenog mjesta. Okruženje mjesta može potaknuti emocije u vama poput radosti, tuge i slično. Kao ekološki empat, privučeni ste poviješću i zemljopisom određenog mjesta.

Za vas je najbolji način za „punjenje baterija“ da provedete neko vrijeme u prirodi. Rezanje stabala ili uništavanje okoliša utječe na vas. Pridružite se ekološkim projektima ako možete. Za vas je neophodno skladno okruženje kako biste imali miran dan. Općenito volite ukrašavati svoju kuću biljkama i odabrati prirodne boje i materijale za vašu odjeću i namještaj.

6. Fizički / medicinski empat

Kao fizički ili medicinski empat, kupite energije s tuđih tijela. Vjerojatno ste iscjelitelj ili ste vezani za neku sličnu medicinsku praksu, bila ona konvencionalna ili alternativna.

Možda ćete se suočiti sa zdravstvenim problemima dok upijate simptome drugih. Osposobljavanje za iscjeljivanje može pomoći da se vaša sposobnost najviše iskoristi.

Izvor: ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić