Najpopularniji test za proveru dominantne hemisfere mozga: Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi

Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi. Najpopularniji test za proveru dominantne hemisfere mozga.

Foto: Femina Foto: Femina

Test «Silhouette Illusion», poznatiji kao „devojka koja se okrece“ postao je jedan od najpopularnijih testova za proveru dominantne hemisfere mozga, odnosno strane mozga koju koristite.

Njegov autor Nobujuki Kajahara naučno i talentovano  je pristupio zadatku: devojka može da se okreće u levu, i desnu stranu, istovremeno.

 

Pogledajte ovu animaciju. U kom pravcu se okreće devojka? U smeru kazaljke na satu, ili u suprotnom smeru od kazaljke na satu?

Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi

Ako se devojka okreće u smeru kazaljke na satu, kod vas je više aktivna leva hemisfera mozga, odgovorna za logiku, pamćenje, sposobnosti za strane jezike, analitičko mišljenje.

Ako se devojka okreće u suprotnom smeru od kazaljke na satu, kod vas je više aktivna desna hemisfera mozga, odgovorna za emocije, neverbalnu komunikaciju, intuiciju, muzikalnost, vizuelnu umetnost, maštu.

A sada pokušajte promeniti smer okretanja.

 

Prema autoru, i istraživanjima Jejl univerziteta, ljudi, koji relativno lako mogu promeniti smer okretanja devojke, poseduju koeficijent inteligencije (IQ) više od 160.

Teško je utvrditi da li je trenutno aktivna hemisfera mozga dominantna kod čoveka, ali ono što je sigurno: oni, koji mogu sa određenim naporom da promene pravac okretanja devojke (ili ne mogu uopšte) – oni su praktični i racionalni, u isto vreme oni, lako menjajući smer – poseduje veoma bogatu maštu i intuiciju.

Evo dokaza da devojka, zaista, može da se okreće u bilo koju stranu.

Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi

Izvor: Femina