Zadatak za treći osnovne od kog boli glava

Mama jednog trećaka je podelila zadatak 

Foto: Buka Foto: Buka

Roditelj deteta koje je treći razred osnovne škole zna šta ga čeka kad dođe kući s posla.

Umesto igranja, šetnje, smeha, filma - čeka ga još jedno radno vreme, jer domaći iz matematike mora da se završi do sutra, a on je posle tri sata, eto, uspeo da reši prvi zadatak.

 

I umesto da zadovoljno cikne i ode pod hladan tuš, ostaje mu samo još četiri sata da svom devetogodišnjaku, bez nerviranja i vikanja, glasom budističkog monaha, objasni ono što mu ni samom i dalje nije jasno.

Mama jednog trećaka je sa nama podelila zadatak i pita: "Da li ovi što pišu udžbenike imaju ikakvu predstavu o tome da neka deca koja treba da reše ovakve zadatke i potrebna im je pomoć, žive, recimo, sa mnom."

Ako vam je fotka sitna, da ponovimo tekst zadatka: "Prvi sabirak je broj četvrte stotine čiji je zbir cifra desetica i jedinica jedna 2. Drugi sabirak je broj pete stotine čiji je proizvod cifara 8. Koji brojevi mogu biti sabirci? Koja je najmanja, a koja najveća moguća vrednost zbira tih sabiraka?" Dalje se traže - prvi sabirak, drugi sabirak, najmanji zbir i najveći zbir.

Ajmo junaci! Pokušajte da rešite, ali ipak ne zaboravite da ovo treba da uradi devetogodišnjak, bez pomoći mame i tate, često i bez pomoći učitelja ili učiteljice koji zbog obima gradiva moraju da preleću preko teških i obimnih lekcija. I onda pismeni, pa kec, pa privatni časovi, ali po mogućnosti od prvog osnovne... Složićete se da to nije prihvatljivo rešenje.

Izvor: Noizz.rs