Video od četiri minuta koji otvara oči: Kako se lomi dečji duh

Da li ste ikad stali i razmislili – kako naši mali gestovi, način na koji govorimo, ton i gestikulacija – utiču na decu? Našu decu, decu koju srećemo u prolazu, decu kojoj smo vaspitači, učitelji?

Foto: Printscreen/Youtube Foto: Printscreen/Youtube

Video u nastavku traje manje od četiri minuta, a dovoljno da vam otvori oči. Kako izgleda dan jednog deteta u svetu odraslih ljudi i kako im, zapravo, svet odraslih može slomiti duh, a da to i ne primete.

Ovaj način ophođenja prema deci nekad je smatran normalnim, a čak i danas su mnogi skloni da kažu da se previše bavimo dečjim osećanjima i da se to ranije nije radilo. Nije, jer nismo znali. Nije, a da jeste, možda bi svet danas bio bolji.

 

U videu je prikazan jedan dan u školi iz perspektive malog đaka. On svoj dan počinje sa uzbuđenjem i entuzijazmom (a dan je, zapravo, metafora čitavog procesa odrastanja i školovanja), a način na koji se prema njemu ophode odrasli – obeshrabruje ga polako.

“Jeste li videli kako me ignoriše? Zašto? Škola je za nas već teška, sama po sebi. Šta mislite, kako se osećamo kad nas ne primećujete? Ne verujete mi? Pa pogledajte.

Svaki put kad nas ignorišete, vičete na nas ili nas ućutkujete, oduzimate nam mogućnost da budemo bolji. Malo po malo.

Ako tako treba da izgleda obrazovanje, onda smo u nevolji.

Frederik Daglas je rekao: ‘Jednom kad naučiš da čitaš, zauvek ćeš biti slobodan.’ A kako stvari sad u školi stoje, dvoje od troje nas nikada neće znati STVARNO da čitaju. A ne mora biti tako”

U drugom delu videa vidi se kako male promene u ponašanju, neki osmeh, blag pogled i razumevanje, u učionici i van nje, mogu uliti optimizam i promeniti način na koji dete posmatra školu danas.

 

“Svako koga sretnemo tokom dana može učiniti nešto da se osetimo bolje. Govorite SA nama, a ne nama. Naučite nas onome što treba da znamo. Tako ćemo postati pametniji. A kad s nama pričate i učite nas, neka to budu sve veće i važnije reči. Reči koje ćemo koristiti da čitamo i razumemo. I koje će nas odvesti na mesta na koja nikad ne bismo stigli – da nije bilo vas.

A šta je to što možete da uradite? Učite i vi. Stalno. Da biste mogli da nas izazovete da budemo bolji i damo sve od sebe.

Ohrabrite nas.

Razumejte nas.

Pomozite nam da pronađemo svoj unutrašnji glas. Da bismo postali baš ono što treba da budemo.

 

I, zašto uopšte želite da nas ućutkate?”

Pogledajte video i razmislite. Vredi.

Izvor: Zelena ucionica