PSIHOLOZI PREPORUČUJU - DOSAĐIVANJE PREKO RASPUSTA

Leti su u ponudi mnoge aktivnosti namenjene ispunjavanju dečijeg vremena, ali psiholozi upozoravaju da pretrpavanje letnjeg rasporeda decu samo može da odvrati od otkrivanja svojih pravih interesovanja.

“Vaša dužnost kao roditelja je da pripremite decu da zauzmu svoje mesto u društvu. Biti odrastao znači umeti razonoditi sebe na način koji vas usrećuje,” kaže Lin Fraj, dečji psiholog iz Londona. “Ako roditelji troše svoje vreme da bi ispunili slobodno vreme svoje dece, ona nikada neće naučiti da to rade sama,” objašnjava ona.

Dosađivanje je neophodno da bi dete razvilo unutrašnji podsticaj i postalo kreativno, smatra dr Tereza Belton sa univerziteta Ist Anglia.

 

Draga deco, treba da vam bude dosadno

Psihoanalitičar Adam Filips napisao je 1993. godine da je “kapacitet za dosađivanje razvojni stadijum kod deteta.” Filips je nametanje interesovanja deci od strane roditelja opisao kao jednu od najopresivnijih roditeljskih mera, ističući da deca moraju dobiti prostora da se dosađuju i polako otkrivaju šta ih zaista interesuje.

Lin Fraj predlađe da roditelji i deca na početku raspusta sastave listu aktivnosti koje bi bogle biti zabavne i prijatne, poput igranja karata, čitanja knjige ili vožnje bicikla. Onda, ukoliko se deca u toku leta pojave sa pritužbom da im je dosadno, treba ih uputiti na spisak da se inspirišu.

 

Teorija da dosađivanje uči decu da se oslone na svoju maštu mogla se naći još 1930. godine kod filozofa Bertranda Rasela. Sposobnost da se trpi dosada je neophodna da bi se vodio srećan život, a ona se mora razviti u mladosti. Negovanje ove važne osobine od ranog detinjstva jača psihološki imunitet, smatrao je Rasel. “Radost detinjstva je u stvaranju “ni iz čega” uz pomoć truda i stvaralačke imaginacije,” napisao je on.

Priredila: Jovana Papan

Izvor: Quartz / detinjarije.com