PETICA IZ HUMANOSTI: Odrekli se novca za užinu da bi drugu kupili cipele

Učenici I/1 odeljenja Tehničke škole u Novoj Varoši odrekli su se užine da bi kupili patike i cipele školskom drugu čija je porodica slabijeg materijalnog stanja, pa on neće više morati da pešači do škole u poderanoj obući.

Foto: Željko Dulanović Foto: Željko Dulanović

Učenici I/1 odeljenja Tehničke škole u Novoj Varoši odrekli su se užine da bi kupili patike i cipele školskom drugu čija je porodica slabijeg materijalnog stanja, pa on neće više morati da pešači do škole u poderanoj obući.

Siromaštvo u kome živi Borivoje Dimitrijević (15), njegove nove školske drugove ganulo je do suza. Brzo su se organizovali i prikupili novac, a pored dva para nove obuće drugu iz odeljenja poklonili su i veću količinu očuvane polovne garderobe. 

Borivoje je deveto od ukupno desetoro dece Mlađena i Dragice Dimitrijević iz Ojkovice. Mada živi u oskudici i nemaštini, nikada se nije žalio, a njegovi školski drugovi kažu da su ga odale pocepane patike u kojima je dolazio u školu i na časove fizičkog. 

- Ostali smo zapanjeni prilikama u kojima Borivoje živi. U odeljenju nas je 28 i lako smo se dogovrili da svako da po 200 dinara, a da Borivoju pored patika kupimo i cipele kako bi imao udobnu obuću i za zimu. Naših par dinara bez užine mala je žrtva u odnosu na nevolje sa kojima se Borivoje svakodnevno susreće. Odužiće nam se boljim znanjem na časovima i ukoliko sačuva veselu prirodu i skromnost, zbog kojih je i omiljen u razredu - kaže učenik Miljan Rajić, inicijator akcije.
Borivoje sa porodicom živi visoko u brdima iznad Zatarskog jezera i svakoga dana do škole i nazad pređe skoro 40 kilometara. Od toga sam prepešači 15 kilometara jer putem od raskrsnice na magistrali za more u Kokinom Brodu do Ojkovice i Jasenova ne saobraća autobus. 

- Zahvalan sam im do neba. Od kuće do najbliže autobuske stanice pešačim više od sat vremena u jednom pravcu. Najteže je kada su pljuskovi i dubok sneg, ali sada bar neću morati da u mokrim čarapama sedim na časovima. Porodična primanja su simbolična jer se teško otkine dinar, a i uvek se nađe nešto preče što treba kupiti i obezbediti za kuću - kaže skromno Borivoje. 
Humanitarna akcija koju su sporoveli budući mašinski tehničari motornih vozila prijatno je iznenadila i njihovog razrednog starešinu Miladina Zekovića. Oni se nadaju da će njihovim primerom krenuti i druga odeljnja, jer u školi ima oš siromašnih đaka.

Izvor: blic.rs