NOVA, STRAŠNA OPASNOST: Širi se nova sintetička droga koju deca kupuju preko interneta

Više od 50 života u Americi izgubljeno je zbog nove sintetičke droge, na ulici poznatije pod imenom Pink. Moguće ju je nabaviti putem interneta, na ilegalnom tržištu prozvali su je Pink ili Pinky. Najlakše ju je naći na kineskim web stranicama, piše Mirror.

Foto: Twitter Foto: Twitter

Ovaj kemijski opijat u znanstvenim krugovima poznat je pod nazivom U-47700. Nekoliko američkih saveznih država hitro je reagiralo te zabranilo ovu supstancu, no ona je ipak još uvijek relativno nepoznata i neistražena droga. 

 

Radi se o opijatu koji je navodno mnogo snažniji od heroina. Pink je opioid, poput heroina, čija upotreba raste u svijetu svake godine, skupa sa brojem smrti od predoziranja ili na drugi način povezanih sa heroinskom ovisnošću.

Ove droge u mozgu proizvode slične biokemijske procese koje se povezuju s aktivnostima u svakodnevnom životu i užitku tijekom omiljene hrane ili seksa’, izjavio je autor znanstvenog teksta.

Pink se pojavljuje u raznim oblicima, a može ga se šmrkati, uzimati oralnim ili rektalnim putem. Drogu je napravila tvrtka Upjohn još 70-tih godina. Izvorno je zamišljen kao sintetička alternativa morfiju.

‘To što je neka droga legalna ne znači da je odobrena ili sigurna za uzimanje, to jednostavno znači da možda još nije proglašena ilegalnom’, objavio je NHS (američka zdravstvena organizacija).

Velika Britanija zabranila je sve nove psihoaktivne droge, no Britanci Pink uspješno nabavlja preko interneta. Jedan gram stoji 15 funti (oko 126 kuna).

U Americi su već zabilježeni slučajevi predoziranja. Dva su tinejdžera stara 13 godina umrla od predoziranja Pinkom. Njihova smrt je još nerazjašnjena i nije službeno potvrđeno da se radi o Pinku, ali postoji osnovana sumnja. 

Još dva mladića iz SAD-a, Grant Seaver i Ryan Ainsworth pronađeni su mrtvi, u razmaku od nekoliko dana. Kasnije se otkrilo da ove mladiće povezuje to što su naručili drogu Pink preko interneta.

 

Lako i jeftino do smrtonosne droge

‘Jako je jednostavno. Sve što im treba je internet, mobitel, 37 dolara i kreditna kartica. To je ono što je najstrašnije’, izjavio je Wade Carpenter, šef policije Park Cityja, u kojem su pronađeni tinejdžeri koji su se predozirali. 

Pink je još neistražena droga, no na tržištu se i dalje opasno širi ‘krokodil’ – dezomorfin, sintetička droga višestruko jača od heroina, načinjena od više sastojaka koji međusobno kemijski reagiraju. 

Ovisnici je konzumiraju nekoliko puta dnevno, a njezine su nuspojave prestrašne.

Zbog otrovnih sastjoaka koža ovisnika postaje prekrivena krastama i otvorenim ranama.

‘Ako promašiš venu, odmah se napravi gnojna rana koja se širi’, rekao je jedan od njih. Naposlijetku svi oni drogu ubrizgavaju direktno u meso.

‘Ne želi u bolnicu, samo nastavlja ubrizgavati drogu. Meso joj otpada s kostiju, tijelo joj se raspada i već se jedva može micati’, ispričao je narkoman o svojoj prijateljici.

Poodmakli stadij ovisnosti takvima donosi sivo meso koje otpada s tijela i ostavlja samo gole kosti.

Pin It

Izvor: net.hr