Za svega 100 dinara: Zapišite par sjajnih trikova za odčepljivanje sudopere

Često pribegavamo kupovini skupih proizvoda za otčepljivanje sudopere. Agresivna sredstva će oštetiti cevi, a moguće je da neće obaviti posao.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

Sledeći korak najčešće je poziv majstoru, čak i kada nema potrebe za profesionalnom intervencijom. Ako se iz kuhinje širi neprijatan miris, potrebna su vam samo dva sastojka da problem rešite, a koštaju manje od 100 dinara.

Stari trik koji preporučuju stručnjaci iz britanske firme za čišćenje jeste da prokuvate vodu i sipate je u odvod od sudopere. Nakon 15 minuta uradite isto, ali ovog puta sa ledenom vodom. Kako stručnjaci kažu, vrela voda će "otopiti" naslage koje su se nahvatale na cevima, a hladna će ih isprati.

"Ovo bi trebalo da natera sve preostale masnoće da se 'odlepe' i speru, čime će nestati i neprijatan miris“, kaže vodoinstalater Dominik Lis-Bel.

Kada su cevi malo više začepljene, Dominik predlaže sledeće rešenje - alkoholno sirće, namirnicu koju svi imamo u kući.

"Sipajte šolju alkoholnog sirćeta u odvod, pustite da odstoji 30 minuta, a zatim isperite vrućom vodom", savetuje.

Treće rešenje je takođe namirnica koju ima svako domaćinstvo, a koja se pokazala kao efikasno sredstvo za čišćenje. Reč je, naravno, o sodi bikarboni.

 

Sodu bikarbonu mnogi stručnjaci za čišćenje smatraju fantastičnim sredstvom za uklanjanje tvrdokornih fleka u nečistoća u kuhinji i kupatilu.

Ona se takođe može koristiti za otčepljivanje sudopere, a najbolje je kada se kombinuje sa alkoholnim sirćetom.

"Soda bikarbona je odlična za 'otapanje' mulja iz odvoda, a kada joj dodate i sirće, dobijete hemijsku reakciju koja bi trebalo da ukloni 'blokade'. Prvo sipajte lonac kipuće vode u odvod. Pažljivo, kašikom, sipajte pola šolje sode bikarbone i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta.

Zalijte šoljom alkoholnog sirćeta i sa još malo vruće vode. Ostavite 5-10 minuta. Isperite ključalom vodom. Trebalo bi da se čuje hemijska reakcija koja se javlja kada se ove dve namirnice kombinuju, nalik 'grgoljenju'. To je znak da su soda i sirće uradili posao", kažu stručnjaci.

Mondo.rs