Srbi i Rusi pamte bratstvo po oružju

Vek posle Velikog rata, još živi uspomena na čuveni 209. Bogorodski puk stradao u odbrani naše zemlje. Na Dan pobede potomci ruskih ratnika pokloniće se senima 3.000 svojih predaka poginulih braneći Srbiju.

Foto: Večernje novosti Foto: Večernje novosti

BRATSTVO po oružju, rođeno u Prvom svetskom ratu, dovešće sledeće nedelje u Srbiju potomke ruskih ratnika iz Noginskog regiona u Moslovskoj oblasti. Na Dan pobede oni će se pokloniti senima 3.000 svojih predaka koji su kao oficiri i vojnici 209. Bogorodskog puka poginuli braneći Srbiju 1914. i 1915. godine. 

Unuci i praunuci heroja Velikog rata uveličaće centralnu proslavu Dana pobede i Dana Vojske, koja će ove godine biti održana u Zrenjaninu. To će biti i prilika da se osveži sećanje na zajedničko ratovanje i žrtve koje su na oltar slobode prineli srpski i ruski vojnici. U čast herojima sa reke Kljazme, na defileu zrenjaninskim ulicama, među srpskim pukovskim zastavama, biće pronet i ratni steg izbrisanog Bogorodskog puka.

- Kada je Austrougarska 1914. godine napala Kraljevinu Srbiju u Bogorodsku, gradu koji je kasnije dobio ime Noginsk, mobilisano je 3.000 vojnika i oficira - priča načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan, kome pripada zasluga za obnovu starih srpsko-ruskih veza. - Oni su formirali 209. bogorodski puk i krenuli da pomognu srpskoj vojsci.

Rusi su se borili kao lavovi, ni za pedalj nisu zaostajali za srpskim vojnicima. Deleći sve muke i ratna iskušenja prošli su sve ratne pobede 1914 i 1915. godine. Hrabri vojnici odbili su povlačenje ka Crnoj Gori i Albaniji. Retki preživeli Rusi zbili su svoje redove, sačekali neprijatelja i svi odreda - poginuli. Svoja ratna znamenja i sopstvene kosti 209. puk ugradio je u slobodu Srbije.

ŠETNjA U ČAST BESMRTNOG PUKA 9. MAJAAmbasada Rusije pozvala je građane da 9. maja na Dan pobede nad fašizmom u okviru manifestacije "Besmrtni puk" prošetaju beogradskim ulicama sa fotografijama preživelih rođaka koji su učestvovali u odbrani zemlje u oba svetska rata. - Besmrtni puk će biti još jedna prekretnica u zajedničkoj istoriji Srbije i Rusije... Ako Srbi izađu sa portretima svojih heroja, svet će ponovo videti da ostajemo zajedno - navedeno je u saopštenju.

Iako je od Velikog rata prošao ceo vek ratna družba srpske i ruske vojske nije zaboravljena. Pokidane veze su ponovo spojene. Potomci srpskih i ruskih ratnika posle dugo godina razmenili su uspomene na stradale pretke. Oružjem ispisano prijateljstvo u ratu, vek kasnije, nastavljeno je u miru.

- Bogorodski puk zadužio je Srbiju. Simbolično ćemo se odužiti isticanjem zastave ove jedinice na Dan pobede. Repliku originalne zastave 2014. potomci ratnika poklonili su našem Muzeju. Uz zvuke "Marša na Drinu" biće proneta zajedno sa srpskim pukovskim zastavama - naglašava Šijan.

Među Rusima koji će na Dan pobede iz Podmoskovlja doputovati u Zrenjanin, između ostalih, biće i penzionisani pukovnik Vladimir Petrovič Žigač. Danas uspešan privrednik i vlasnik kompanije "Jamakino" za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije bio je u aktivnoj službi. Ovaj pukovnik jedan je od komandanata čuvene ruske operacije zauzimanja aerodroma u Prištini 1999. godine. U grupi potomaka biće Sergej Sergejevič Marin, nekadašnji komandant Baltičke flote Ruske armije.

Dolazak potomaka heroja iz Bogorodska, po svemu sudeći naći će se i u dokumentarnom filmu "Rame uz rame", koji priprema istoričar filma Božidar Zečević.

- Povod za film jeste vek od dve izuzetno značajne bitke koju su vodile srpska i ruska vojska - kaže Zečević. - Polovinom septembra biće tačno 100 godina od osvajanja Kajmakčalana, u kom su učestvovali i ruski vojnici. Istog dana na Dobrudži se zajedno sa Rusima borila Srpska dobrovoljačka divizija.

Zečević podseća da je u ove dve borbe život izgubilo oko 12.000 srpskih i ruskih vojnika. Njegovo ostvarenje producira "Zastava film" u saradnji sa ruskim TV kanalom Zvezda.

ZASTAVA

Zastava 209. puka, posle sloma 1915. godine netragom je nestala i dugo se smatralo da je zauvek izgubljena. Potomci ratnika iz Podmoskovlja, međutim, nisu se predavali i posle duge potrage 1998. godine pronašli je - u Srbiji. Preživela je zahvaljujući hrabrosti pukovskog sveštenika koji je pred odsudnu bitku skinuo sa koplja i obmotao je oko svojih grudi. Uprkos smrtnim povredama ratni steg je uspeo da iznese i preda ga retkim preživelim srpskim vojnicima. Ovaj barjak, simbol bratstva dvaju naroda, vraćen je u Rusiju i danas se čuva u Sankt Peterburgu.

Pin It
        

       

Izvor: Novosti