Priča koja stoji iza najpoznatijeg portreta svih vremena - Avganistanska djevojka

Najpoznatijih portreta svih vremena fotografisao je Steve McCurry za National Geographic. Ovo je priča o tom portretu.

Foto: National Geographic Foto: National Geographic

Godina je 1984. u toku je sovjetska okupacija Avganistana. Steve McCurry fotograf magazina National Geographic, radi na priči o avganistanskoj izbegličkoj krizi. U šatorima izbegličkog kampa Nasir Bagh organizovana je škola. Steve McCurry ulazi u šator, nije često imao priliku u Avganistanu da fotografiše žene, ali u šatoru se nalaze devojčice ispod 13 godina koje ne moraju nositi burku, lica su im otkrivena, uočivši priliku Steve brzo reaguje i u samo nekoliko minuta, na Kodachrome slide filmu, snima legendarnu fotografiju.

Zbog brzine kojom se sve događalo Steve nije zabeležio djevojčino ime. Njena se fotografija pojavila na naslovnici lipanjskog izdanja magazina National Geographic iz 1985. godine, pod naslovom "Avganistanska djevojka".

Lice okruženo crvenim šalom koje prodornim pogledom zelenih očiju gleda direktno u aparat, preko noći je postalo simbolom sukoba u Avganistanu i ambasadorom svih izbeglica u svetu. Slika je postala najprepoznatljivija fotografija u istoriji magazina National Geographic. Devojčino ime bilo je Sharbat Gula - ali to je otkriveno tek nakon 17 godina.


Foto: Steve McCurry, nationalgeographic.com

Početkom osamdesetih sovjetski je bojni helikopter napao selo u kojem je Gula živjela sa svojom obitelji. Roditelji su joj poginuli u napadu, a ona se s bakom, bratom i tri sestre dva tjedna mukotrpno probijala kroz snijegom zametenu planinu u pravcu Pakistana. Tada je imala samo 6 godina. Nakon što su došli u Pakistan izmijenili su 3 izbjeglička kampa, da bi ih napokon smjestili u četvrti, Nasir Bagh.

Tijekom godina Steve McCurry je primao mnogo pisama u kojima se ljudi raspituju o djevojčici s naslovnice. On je također pokušava pronaći, ali bez uspjeha. Gula se udala krajem osamdesetih i 1992. vratila u Afganistan. Tamo su na vlasti bili Talibani koji su zemlju zatvorili u izolaciju. Tek 2001. godine nakon što je njihov režim svrgnut s vlasti National Geographic organizirao je potragu za djevojkom s naslovnice, ekipa se na terenu našla u siječnju 2002. Te je godine predviđeno zatvaranje izbjegličkog kampa Nasir Bagh stoga su požurili pronaći osobe koje bi nešto mogle znati o djevojci sa slike. Potraga nije bila jednostavna jer je mnogo žena tvrdilo da su one osoba sa slike, kao što se i mnoštvo muškaraca lažno predstavljalo njezinim suprugom.

Djevojka je konačno pronađena u zabačenoj regiji u planinama Tora Bore, a njezin je identitet potvrđen biometrijskim mjerenjem - tehnologijom uspoređivanja uzorka šarenice žive osobe i osobe s fotografije. Gula se vrlo jasno sjećala trenutka kad je nastala fotografija - uostalom to je bilo prvi i zadnji put da ju je netko fotografirao. Simbolika fotografije i svjetska slava koju joj je ona donijela do nje nisu nikada doprli. National Geographic snimio je dokumentarni film o potrazi, a također je osnovao "Afgan Girl Fund", humanitarnu organizaciju kojoj je cilj financirati obrazovanje afganistanskih žena.

Originalnu sliku možete pronaći ovdje, sva prava na fotografiju zadržava fotograf Steve McCurry. Zajedničke slike iz 1984. i 2002. možete pronaći ovdje sva prava na fotografije zadržava fotograf Steve McCurry, piše fot-o-grafiti.hr.

Pin It

Izvor: Buka