Predsednik odštampao svoju državu u 3D-u i dao lekciju celom svetu

Predsednik se zapitao o načinima na koje bi postojeći kompleksni podaci mogli biti interpretiraniji, tako da svako može da razume izazove

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Pojava 3D štampanja, kao i druge tehnologije četvrte industrijske revolucije, ima široku i neočekivanu upotrebu. Ova revolucionarna mašinerija stvara objekte ređajući sloj po sloj, i može da napravi složene obrasce i strukture koje su nekada i nemoguće bile za proizvodnju.

Globalno, 3D štampanje, u kombinaciji sa robotizacijom, već je uticalo na to kako se proizvodnja 21. veka odvija u mnogim industrijama od avijacije do poljoprivrede. U medicinskom domenu, danas je velika primena posebno u 3D štampanim protezama i pomagalima koji poboljšavaju život pacijenata i olakšavaju im svakodnevno kretanje.

 

Privrednici ali i modni kreatori pokrenuli su preduzetničke kompanije koje prodaju 3D štampane proizvode. Međunarodne organizacije su podržale upotrebu brzih prototipova zasnovanih na 3D štampanju u sektorima kao što su poljoprivreda, obrazovanje i širi međunarodni razvoj.

Ali neke druge iznenađujuće primene počinju da se pojavljuju.

Nedavno je predsednik Sijera Leone koristio 3D štampač da napravi kartu svoje države, i pri tom,ilustrovao raspodelu broja devojčica koje ne pohađaju osnovnu školu širom zemlje. Ideja se razvila tokom ručka u Državnom domu, gde su visoki vladini zvaničnici razgovarali o statusu obrazovanja u zemlji.

 

Predsednik se zapitao o načinima na koje bi postojeći kompleksni podaci mogli biti interpretiraniji, tako da svako može da razume izazove s kojima se suočava sektor obrazovanja. Drugim ljudima je bilo teško da u potpunosti učestvuju u diskusijama jer nije bilo ekrana za stolom.

Direkcija za nauku, tehnologiju i inovacije (DSTI), smeštena u Državnom domu, odmah se angažovala za izračunavanje raspodele devojčica van škole u ​​svakom poglavlju i generisala tačan prikaz analiza u 3D modelu.

- Činjenica da možete mapu da okrente da biste videli različite aspekte čini da se osećate kao da ste tamo, tako vam je jasno kako ti ljudi žive i šta treba da se promeni - rekao je predsednik.

Predsednik je takođe odštampao mapu koju deca moraju da pređu da bi došla do svojih škola. On je koristio 3D-štampani model u razgovorima sa ministrima i višim vladinim zvaničnicima, kako bi istražio kako bi nedavno nabavljeni državni autobusi trebalo da budu distribuirani širom zemlje.Odmah je bilo očigledno kom regionu su najpotrebniji autobusi, što je impliciralo razgovore o putevima.

U Sijera Leonu razgovori su prevedeni u prkasu i sada se aktivn oradi na rešavanju problema.

Šta možemo da naučimo iz primera države Sijera Leoni?

Kako ulazimo u eru eksplozije podataka, vizualizacija podataka postaje sve važnija. Dalje, kako sistemi mašinskog učenja poboljšavaju svoju sposobnost da pretvaraju veoma velike skupove podataka u intuitivne informacije, potreba za predstavljanjem informacija za donošenje odluka i druge svrhe će postati mejnstrim. Zamislite samo kolika je prednost kada neku maketu jednostavno možete da odštampate u realnom vremenu, a ne da je sklapate delić po delić.

Prednosti 3D štampanih podataka je relativna slika i mogućnost dodira. Potnecijalni problem može da se sagleda iz više uglova i da postoji razgovor licem u lice, umesto da svi gledaju u istom pravcu na ekranu. Ovaj pristup smanjuje jezičke barijere i smanjuje pristrasnost. Konačno, aspekt „bez baterija“ za pretvaranje digitalnih podataka u analogni model je moćan: možete voditi dijalog bilo gde bez računara, laptopa ili pametnog telefona (čak i tokom obroka).

Prikazivanje informacija u fizičkom 3D formatu nije novo. Ono što je novo je kombinovanje sposobnosti za obavljanje složene analitike podataka i 3D štampanja, da bi se dramatično poboljšala brzina i kvalitet donošenja strateških odluka u upravnim odborima i državnim kućama širom sveta.

 

3D štampanje podataka ne zamenjuje u potpunosti tradicionalne metode prezentacije podataka, kao što je prikazivanje na ekranu.

Naročito, 3D štampanje zahteva vreme i pripremu; i kada treba dinamički manipulisati podacima da bi se istražili scenariji „šta ako“, 3D štampani podaci sami po sebi nisu opcija.

S tim u vezi, strateški razgovori na nivoima šefova organizacija i država verovatno će imati najviše koristi od ovog novog pristupa.

Izvor: Telegraf Biznis