POSLEDNJI MATRIJARHAT NA PLANETI - Žene rade šta im je volja: Imaju ljubavnike, novac i vlast! (FOTO)

"Kada bi žene vladale svetom, ne bi bilo ratova" jedna je od poslovica koje govore o vrlinama žena kao vladara. Da nije reč o praznoj priči svedoči i primer iz Kine, gde i danas živi pleme Mosuo, koje je još važi za kraljevstvo žena i koje se smatra možda i poslednjim matrijarhatom na svetu.

POSLEDNJI MATRIJARHAT NA PLANETI - Žene rade šta im je volja: Imaju ljubavnike, novac i vlast! (FOTO) Foto: Profimedia

"Kada bi žene vladale svetom, ne bi bilo ratova" jedna je od poslovica koje govore o vrlinama žena kao vladara. Da nije reč o praznoj priči svedoči i primer iz Kine, gde i danas živi pleme Mosuo, koje je još važi za kraljevstvo žena i koje se smatra možda i poslednjim matrijarhatom na svetu.

Mosuo pleme ima prilično dugu istoriju, koja datira čak 2.000 godina unazad. Ono što je specifično za ovo pleme svakako je da su oduvek negovali tradiciju i kulturu matrijarhata. Naime, u ovom plemenu žene su te koje uvek donose odluke i koje su na čelu porodice.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 ili čak više članova, ali sva imovina je uvek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme jeste da praktikuju jednu vrstu "otvorenog, liberalnog braka", gde je ženama dozvoljeno da imaju koliko god ljubavnika žele.

   

 

Zapravo, one i nisu vezane klasičnim brakom, već muškarci, koje Mosuo žena poželi, noću dolaze u njenu kuću, provedu noć s njom, a iz kuće mora otići pre nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mesto zauzeto.

Ako se iz jedne ovakve veze rodi dete, to dete odgaja majčina rodbina i dete dobija majčino prezime. Inače, u prošlosti Mosuo pleme je bilo prilično izolovano i skoro da nije imalo kontakta sa spoljnim svetom. Međutim, posljednjih godina njihovo mesto je postalo poznata turistička destinacija i oni se polako otvaraju prema svetu. Štaviše, pokazali su se kao izuzetno gostoljubivi.

mosuo-zena 770

Foto: Profimedia

Iako mnogi smatraju da je pleme Mosuo poslednji matrijarhat na svetu, činjenica je da njihovu zajednicu ne možete porediti s ostatkom sveta jer su dugo bili izolovani, a samim tim ne mogu se ni upoređivati sa vrednostima zapadnog sveta. Žena jeste glava kuće i sva imovina je njena, ali činjenica je da one danas nisu toliko uključene u aktivno donošenje odluka, već je to, ipak, prepušteno muškarcima.

Zapravo, u ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti: dakle, nemaju posao, odmaraju celi dan, a sve kako bi bili odmorni za noćne posete svojim ženama. Generalno, njihova jedina uloga jeste uzgajanje stoke i ribolov.

Inače, ono što je bitno naglasiti za ovo pleme jeste da se žene iz plemena ne udaju, tj. kod njih ne postoji nikakva klasična ceremonija stupanja u brak. Zapravo, u njihovoj kulturi i tradiciji imati samo jednog partnera predstavlja nepoštovanje svojih predaka, niti se smatra podobnim.

Upravo zato u njihovom jeziku ne postoji reč za oca ili muža.

Postoji nekoliko aspekata Mosuo kulture koji privlače pažnju ostatka sveta, a jedan od najvažnijih jeste ta liberalna veza, gde žena može birati svog ljubavnika, a pritom nije obavezna da živi s njim pod istim krovom. Zapravo, zajednički život uopšte nije preporučljiv jer nije tajna da Mosuo žene ne veruju u brak, bar ne u instituciju braka kakva u zapadnoj kulturi nama poznata. Inače, muškarci nemaju svoju imovinu i do kraja života žive u majčinoj kući.

 

Svako veče oni odlaze kod žene koja ih pozove, tu ostaju celu noć, a pre zore se vraćaju u majčinu kuću. Zanimljivo je da niko od njih te svoje veze ne shvata ozbiljno. Naime, kada više ne žele da se druže, tj. kad žena više ne želi da pozove svog ljubavnika u kuću, oni se mirno razilaze, bez suda i bez razvoda. Ono što je specifično za ovu zajednicu jeste da muškarac i žena čak mogu biti i u dugogodišnjoj vezi, ali njihova imovina svakako nikada neće biti zajednička jer je sve materijalno uglavnom u vlasništvu žena. Štaviše, majke svu svoju imovinu nakon smrti ostavljaju kćerkama, nikada sinovima, iako im je dozvoljeno da žive u majčinoj kući.

Deca koja nastanu kao plod jedne takve veze pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni ili skoro nikakav kontakt s decom. Toj deci najveći muški uzor predstavlja ujak, koji u ovom društvu zauzima bolju poziciju od biološkog oca dece.

Iako je poslednjih godina porastao interes turista za njihov kraj, zanimljivo je da Mosuo žene nikada neće pogledati nekoga "sa strane", već isključivo Mosuo muškarce. Takođe, ono što je specifično za njihovu kulturu jeste da se stari i nemoćni nikada ne napuštaju, već se porodice brinu o njima do samog kraja.

Mosuo pleme je, uprkos spoljnim uticajima, i danas jedna veoma jaka zajednica i uvek pripadnike plemena stavljaju na prvo mesto u odnosu na strance i turiste. Za razliku od ostatka Kine gde su ženska deca uglavnom neželjena, ovde je poželjno dobiti upravo kćerku i njih više cene od muške dece.

Prema pravilima plemena, devojčice ne smeju nositi suknju sve do 13. godine, kada se zvanično "uvode u društvo", i tada od majke dobijaju zasebnu sobu u koju dovode svoje ljubavnike. Zanimljivo je da žena nikada neće pričati o svojim intimnim stvarima u prisustvu muškarca jer je intima rezervisana isključivo za priču u krugu žena.

Takođe, kada žene iz plemena žele da pokažu nekom muškarcu da im je interesantan, ona će mu ostaviti otvorena vrata da bi je noću posetio.

Kao što je već rečeno, ujaci, dakle, majčina braća su važnija od očeva. Ujaci su ti koji brinu za sestrinu decu, a kada ujaci ostare, sestrići o njima preuzimaju brigu.