Ova novčanica od 10 dinara vredi 8.000 evra: Proverite, možda je baš vi imate

U literaturi se navodi da je hartija prevučena žutom mrežicom, a tehnolozi objašnjavaju da je u pitanju impregnacija hartije.

Sa 10 dinara u džepu u Srbiji ne može da se kupi ni žvaka, ali postoji deset dinara koje vrede mnogo više. Ukoliko ste sačuvali malo starog novca, možda imate mnogo sreće!

Kako tvrde kolekcionari, za novčanicu u ovom iznosu koja datira iz 1885. godine u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 evra. Ova novčanica je vredna zbog toga što je retka. Veliki deo tih novčanica povučene su iz upotrebe, a deo njih je izgubljen pa su upravo iz tog razloga "pravo malo bogatstvo".

Hartija ove novčanice je bela, sa vodotiskom oznake vrednosti (DESET DINARA - ćirilicom). U literaturi se navodi da je hartija prevučena žutom mrežicom, a tehnolozi objašnjavaju da je u pitanju impregnacija hartije.

Boja crteža je berlinsko plava. Crtež za ovu novčanicu (u stvari za neemitovanu novčanicu od 10 dinara državnog izdanja iz 1876. godine) izradio je, po mišljenju prof. dr Nenada Simića, poznati srpski slikar Đorđe Krstić (1851-1907).

Graver za novčanicu od 10 dinara iz 1876. godine bio je L. Dumont iz Pariza, a nije poznato ko je izvršio prepravke klišea za ovu novčanicu iz 1885. godine. Veličina novčanice je 131 x 96 mm. Na licu banknote su crteži i tekstovi. Glavni tekst se nalazi na sredini lica.

Crteži su: u sredini gornjeg dela je crtež poprsja kralja Milana Obrenovića, u sredini donjeg dela je grb Kraljevine Srbije, sa leve strane je crtež žene u narodnoj nošnji, sa snopom žita i srpom, sa desne strane je crtež srpskog vojnika onog vremena sa puškom.

Ispod ženske figure je ovalni okvir, u kome je tekst "Zakon od 23. Septembra 1885." (što će reći Zakon o izmeni i dopuni Zakona o Narodnoj banci od 6. januara 1883. godine), a ispod crteža vojnika je takođe ovalni okvir u kome je tekst “§ 145 kr. zak. falsifikovanje banknota kazni se robijom“. Ispod grba je uokvirena cifra "10".

Strast sakupljanja starog novca u Srbiji nije ni približno retka kao skupocene novčanice. Ovim hobijem se bavi nekoliko desetina hiljada ljudi, a za najvrednijim primercima vlada prava pomama.

Ovaj hobi naziva se i numizmatika, a u Srbiji postoji najmanje tridesetak numizmatičarskih udruženja i čak 10.000 hiljada slobodnih kolekcionara.

Pin It

Izvor: srbijadanas.rs