Otkriveno šta je uzrok fenomena "lažne zore"

Prorok Muhamed opisao je taj fenomen, proučavao ga je i astronom iz 17. veka Kasini, a danas danski naučnici koji rade za NASA kažu da su razotkrili misteriju "lažnih zora" i da ona potiče od curenja Marsove prašine u svemir.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

Poznat i kao "zodijačko svetlo", fenomen "lažne zore" je svetlosni pojas koji se pojavljuje odmah nakon zalaska Sunca i najsjajniji je za ljude koji žive na severnoj hemisferi u martu i aprilu. Na južnoj hemisferi efekat je najuočljiviji nakon zalaska Sunca krajem leta i najsjajniji pre izlaska Sunca.

Naučnici su mislili da je "lažna zora" uzrokovana prašinom u svemiru koja je dolazila od asteroida i kometa dok je osvetljavalo i odražavalo Sunce. Danski istraživači koji su dizajnirali navigacioni sistem u misiji NASA "Džuno", kažu da čestice prašine zapravo potiču sa Marsa.

Tim sa Tehničkog univerziteta u Danskoj dizajnirao je i postavio četiri kamere koje će se koristiti za navigaciju orbiterom "Džuno" za njegovo lansiranje ka Jupiteru u avgustu 2011. Letelica kruži oko Jupitera od 2016. godine.

Tokom putovanja do gasnog giganta, orbiter je prošao kroz prašinu, ali su tek sada istraživači imali priliku da analiziraju nalaze. Čestice prašine udarale su velikom snagom u "Džuno", ali su bile premale da bi se u početku snimile kamere.

Profesor Džon Leif Jorgensen, koautor studije u naučnom časopisu "Geophysical Research", rekao je za TV2 da ima toliko malih predmeta da je izgledalo kao da je neko istresao stolnjak pun mrvica hleba kroz prozor. Njegov tim je otkrio najmanje 23.000 komada kada su analizirali snimke.

Tim je izračunao da je najverovatnije prašina izašla iz gravitacionog polja "crvene planete" pošto je pogodila "Džuno" tokom leta do Jupitera, prenosi RT.

Sputnjik