Farma koza: Od hobija do unosnog biznisa

Kozarstvo je perspektivan vid stočarske proizvodnje, kaže Dejan Vasiljević, kozar iz Čačka, jer bi mnogi mladi, koji poseduju imanja mogli da u njemu nađu pristojno zaposlenje.

Foto: index.hr Foto: index.hr

Dejan Vasilijević iz Čačka je pre četiri godine iz hobija počeo da se bavi kozarstvom u svom rodnom selu Živica, kod Guče, da bi danas nikla čitava farma koja broji 140 koza i preko 200 jarića, piše Tanjug 2. marta 2014. godine.

Vasilijević kaže da je kupio 14 koze kako bi svoje imanje u Živici očistio od korova, međutim, ubrzo je shvatio da ovo lučansko selo ima idealne uslove za razvoj kozarstva i da bi ova delatnost mogla da donese dobre prihode.

"Kako je vreme odmicalo, stado se uvećavalo, tako da farma danas broji 140 koza i više od 200 jarića, na mesečnom nivou proizvedemo više od tone kozjeg sira, a u preradi nam pomaže mlekara "Moje Dragačevo" iz Guče", rekao je on za Tanjug. Cena kozjeg sira, kako kaže Vasilijević, iznosi oko 600 dinara po kilogramu, a trenutno ga plasira na domaćem tržištu, najviše u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i na Kopaoniku.

On smatra da je ovo perspektivan vid stočarske proizvodnje jer, kako ocenjuje, mnogi mladi, koji poseduju imanja mogli bi da dobiju pristojno zaposlenje. Zainteresovani za ovaj vid proizvodnje mogu da nabave umatičenu jarad kod Vasilijevića.

"Reč je o vrlo kvalitetnom priplodnom materijalu za zasnivanje novih zapata, tako da budući vlasnici jarića mogu računati na subvencije koje država odobrava po umatičenom grlu", ukazao je vlasnik farme.

Prema ostvarenom prometu "Farma Vasilijević" se može svrstati među vodeće, ne samo u dragačevskom kraju, već i na području Moravičkog okruga. Raspolaže modernim muzilištem koje obezbeđuje higijenu mreže i posebnom prostorijom u kojoj je smešten rashladni uređaj. Objekat ima prostor za čuvanje koncentrovane hrane, a farma je izgrađena iz sopstvenih sredstava bez zaduživanja kod poslovnih banaka, zaključio je Vasilijević.

Inače, registrovani odgajivači koza i ovaca će ove godine, kako je najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede, umesto dosadašnjih četiri, dobiti sedam hiljada dinara državne premije po umatičenom grlu. U pripremljenom programu subvencionisanih kamata za nabavku priplodnih i tovnih grla, kamatna stopa će iznositi četiri odsto za period od tri godine, uz 12 meseci mirovanja otplate.

Pin It

Izvor: lisa.rs