EVROPSKA NAGRADA SELU GOSTUŠI: Kameno selo sa 36 vodenica dokazuje koliko ja kulturno nasleđe bitno

Evropsku nagradu za nasleđe, koju dodeljuju Evropska komisija i mreža Evropa Nostra, ove godine dobila je i studija zaštite sela Gostuša koje se nalazi kraj Pirota i ima prepoznatljive kuće građene od kamena i drveta bez maltera.

Foto: juzne vesti Foto: juzne vesti

Projekat konzervacije i revitalizacije takozvanog “kamenog sela”, koji je uradio tim arhitekata, nagrađen je u kategoriji istraživanja.

Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti, uprkos ograničenim sredstvima – napisao je član žirija o projektu u Gostuši.

 

U obrazloženju žirija se navodi da je vredan aspekat ovog projekta i namera autorskog tima da “nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela”.

kameno selo
Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, na krajnjem jugoistoku Srbije oko 30 kilometara udaljeno od Pirota. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36 vodenica na potocima koji od njih vode od reke Gostušice, ali su mnoge od njih urušene i ostali su samo temelji.

Nagrada koja promoviše najbolje prakse u oblasti nasleđa-U konkurenciji za ovogodišnju Evropsku nagradu za nasleđe, koja se dodeljuje od 2002. godine, bilo je 187 aplikacija iz 36 zemalja, a žiri je izabrao 28 laureata iz 16 zemalja.

Sva ova nagrađena dostignuća govore da je nasleđe važno za Evropu i njene građane. Kulturno nasleđe je pokretač održivog ekonomskog razvoja i kohezivni faktor naših multikulturalnih društava – rekao je Plasido Domingo, renomirani operski pevač i predsednik Evropa Nostre.

Nagrada Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe proslavlja i promoviše najbolje prakse povezane sa konzervacijom, istraživanjem, upravljanjem, volonterizmom, edukacijom i komunikacijom u oblasti nasleđa. Evropa Nostra je pan-evropska mreža organizacija civilnog društva aktivnih u oblasti nasleđa, podržana od strane mnogih javnih institucija, privatnih kompanija i pojedinaca.

Pin It

Izvor: Južne vesti