DOLINA JORGOVANA: Simbol plemenitog poštovanja i ljubavi prema velikoj srpskoj kraljici

Već preko 700 godina Dolina jorgovana krasi tok reke Ibra i podseća na romantičnu priču o francuskoj princezi, a kasnije srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj.

Foto: www.srbijazamlade.rs Foto: www.srbijazamlade.rs

Uroš I Nemanjić, srpski kralj, želeo je da na poseban način dočeka svoju buduću ženu, francusku princezu Jelenu, te je naredio da se duž nepristupačne doline Ibra posadi jorgovan kako bi novu kraljicu predeo podsećao na njenu rodnu Provansu.

Ljubičasti cvetovi jorgovana posađeni duž stenovitog kraja učinili su taj predeo mnogo pitomijim, cela dolina postala je simbol plemenitog poštovanja i ljubavi koju je narod gajio prema kraljici.

 

Jelena Anžujska je imala izuzetan značaj u uzdizanju srpske sredenjvekovne kulture. Sem što je imala prvu biblioteku na dvoru, podsticala je i prepisivanje knjiga u manastirima.

Jelena Anžujska je kralju Urošu rodila dva sina- Dragutina i Milutina. Nakon smrti je kanonizovana, a u njenu čast se svake godine, početkom maja, u Kraljevu održava međunarodna manifestacija Dani jorgovana.

U blizini Doline jorgovana nalazi se i stari srpski srednjevekovni grad, Maglič i manastir Žiča koju je podigao Stefan Prvovenčani.

Prema legendi u manastiru Žiča je krunisano sedam srpskih kraljeva za koje su otvarana po jedna vrata, a zatim zazidana, pa je ovaj manastir ostao poznat po imenu sedmovrata Žiča.

Dolina jorgovana počinje od grada Kraljeva, jednog od najznačajnijih gradova srednjevekovne Srbije.

Izvor: Opanak