DA LI STE SE IKADA ZAPITALI: do kada ženama rastu grudi

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promene u veličini i obliku grudi događaju se tokom celog života, no u određenom dobi grudi prestanu da rastu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

eličina grudi stalno se menja, a može varirati čak i do jedne veličine korpe grudnjaka. Na promenu u veličini grudi utiče različito vreme u menstrualnom ciklusu.

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo može jako da se raširi, pa možda neće moći potpuno da se vrati na pređašnje stanje.

Kod većine žena grudi se potpuno razviju 3 do 4 godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranom životnom dobu.

 

"Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, no promene u njihovoj veličini i obliku događaju se tokom celog života i povezane su s promenama u tkivu grudi. Na te promene utiču promene u hormonima, trudnoća, dojenje, gojenje ili mršavljenje, menopauza i slično", objašnjava ginekolog dr sc. Jasenka Grujić.

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti, pa se možda neće moći potpuno vratiti na pređašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj "danak" i promeniti izgled dojki. Na koji način, to opet zavisi od tkivu i gustoći dojki, te promenama u težini. Neke žene kao posledicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje.

Genetika pak igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na nivo hormona koji potom utiču na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genske karakteristike žene mogu povući s obe strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je kako sedam genskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Tekst: K. B. 

Izvor: Zadovoljna