Čovek je sagradio kuću iz bajke svojoj porodici za svega 3.000 funti – niste videli čarobniji dom!

Simon Dale je obiteljski čovjek iz Wales – a, zapadnog dijela Velike Britanije. Njegov interes za održavanje okoliša i ekološka svijest navela ga je da izgradi vlastiti dom – jedan od najljepših, najtoplijih, stanova koji možete zamisliti.

To ga je stajalo samo 3.000 funti, oko 4.700 američkih dolara! Možete li zamisliti šarmantniji ulaz od ovog?

Simon navodi dva razloga za izgradnju kuće. Prvi – elegantniji:

“Zabavno je. Isplati se živjeti svoj život na svoj vlastiti način. Ukoliko slijedimo svoje snove održavamo našu dušu živom.”

 

Drugi razlog je molba za održavanje okoliša, u kojoj se navodi: ” Naše zalihe su sve manje, a naš planet je ekološka katastrofa “.

Simon je također i fotograf – vrlo talentiran, što možete vidjeti po slikama iz ovog članka.

1

 

6

Alati su prilično jednostavni. Od moderne tehnologije koristio je samo motornu pilu, kojom je posjekao oko 30 malih stabala.

Nijedno staro stablo iz šume nije stradalo za potrebe ove obitelji. Simon se usredotočio na alate koji funkcioniraju uz njegovu energiju poput lopata, dlijeta i čekića.

5

3

Ipak, trebalo mu je samo četiri mjeseca da izgradi ovu lijepu kuću. Kuća je izgrađena od drveta, kamena, slame, a ima i zemljani krov. Griju se pomoću kamina a na krovu su montirane solarne ploče. Većina korištenog materijala su odbačene stvari i obnovljeni aparati.

Rezultat, međutim, nije loš, zapravo je premašio očekivanja. Kreativno je, umjetnički, elegantno, i udobno. U stvari je čarobno.

2

Ono što je najnevjerojatnije, za gradnju ove kuće nisu bile potrebne godine prakse i iskustva. Simon nema nikakvog iskustva. On nije arhitekt. Nije inženjer ni stolar. Počeo je od nule u svakom smislu.

Rekao je za Daily Mail: “Jako je zabavno biti sam svoj arhitekt, to vam omogućava  da stvarate i uživate u onome što volite – u onome što je dio vas i dio zemlje, a ne, u najgorem slučaju, kutija iz masovne proizvodnje namijenjena maksimalnom profitu i praktičnosti u građevinarstvu. “

 

Gradnja od prirodnih materijala ne pridonosi profitu proizvođača i ne uključuje razne koktele kancerogenih otrova koji ispunjavaju većinu modernih zgrada.

Simon je imao sreće sa nalaženjem zemljišta za svoju kuću. Dobio je malo veću česticu zemlje, u zamjenu za njen nadzor.

Simon Dale, njegova supruga Jasmine Saville i njihovo dvoje djece pred njihovim kućom samo 4 mjeseca nakon što su je izgradili!

8

Pozornost u izradi eko-kuće proteže se i na kupaonicu koja je opremljena kompost wc – om, korištena je slama preko plastičnog sloja za izolaciju, a hladnjak rashlađuje pomoću zraka koji struji ispod temelja kuće.

Cement je visoko ugljični emiter, tako da je na unutarnjim zidovima kao završni sloj vapnena žbuka umjesto cementne žbuke.

Simon je sada uključen u izgradnju druge kuće za Lammas projekt, organizaciju koja promiče razvoj eko stambenih kuća i ekološki stil života. Fokus nije samo na kućama, već i na sadnji drveća i izgradnji vrtova.

 

Evo kako je on sažeo svoje stajalište o svom domu i Lammas projektu:

“Ova gradnja je jedan dio permakulturalnog pristupa životu. Ova vrsta života je u harmoniji sa svijetom i nama samima. Radite stvari jednostavno pomoću odgovarajuće razine tehnologije.

Ove jeftine prirodne kuće imaju svoje mjesto ne samo zbog vlastite održivosti, već i zbog njihovog potencijala za pružanje pristupačnog doma koji omogućava ljudima pristup zemlji i priliku da žive jednostavnije živote.”

Ne možemo zamisliti ljepši i atraktivniji dom od ovoga. To može biti i treba biti trend u budućnosti u izgradnji kuća.

Izvor: whydontyoutrythis / atma.hr