Čolin hit 'Ti si mi u krvi' je možda naša najlepša ljubavna pesma, a sigurno niste znali ko stoji iza nje

Jedna od najpoznatijih Čolićevih, možda i najlepša ljubavna pesma jugoslovenske pop muzičke scene, “Ti si mi u krvi”, nastala je kao plod saradnje Kornelija Kovača i Zdravka.

Foto: Edukacija.info Foto: Edukacija.info

Koliko je plodonosna bila saradnja Kovača i Čolića potvrđuju evergrin pesme koje su nastale kao rezultat  – “April u Beogradu”, “Jedna zima s Kristinom” i “Zvao sam je Emili” samo su neka remek-dela ovog dvojca.

Vratimo se na “Ti si mi u krvi”, jer je autor teksta Kornelijeva supruga Spomenka!

 

Budući da u to vreme nije bila poznat tekstopisac, Čolić je izrazio određene sumnje zbog njenog angažmana. Kovač je insistirao da joj se pruži prilika, a u celu priču uključio se i Momčilo Bajagić Bajaga.

Njih dvoje su razgovarali celo jedno poslepodne, nakon čega je Bajaga zaključio da Spomenki nije potrebna pomoć.

Tako je nastao svima poznati, generacijski hit, za koji je muziku i aranžman uradio Kornelije.

Objavljena je na albumu iz 1984. godine koji i nije imao posebno ime, na kojem su još i “Ruška” i “Ti možeš sve, al’ jedno ne”.

Anegdote vezane za nastanak ove pjesme prisjetio se i kompozitor Kornelije Kovač:

“Kada sam Čoli pustio prvu verziju ‘Ti si mi u krvi’, nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ne samo njegova već i moja, ali to sebi nisam hteo da priznam. Ne zbog teksta u refrenu već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam hteo da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i verovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima. Bajaga je bio važan katalizator ideja dok su zajedno pokušavali da slože nešto dobro, ali sam bio siguran da su Cigani čergari Spomenkina ideja, znajući za njenu ljubav prema muzici Cigana Ivanovića, ali sam isto tako znao da su haremski čuvari Bajagino maslo.”

 

Zanimljivo je i šta je Zdravko rekao o ovoj pesmi.

“Gotovo da nema te žene kojoj se nisam zaklinjao da je upravo njoj posvećena pesma ‘Ti si mi u krvi’ ili ‘Ona spava’. Bez obzira kako se zove, ona sa razumevanjem prihvata što sam morao da joj promenim ime – da nas ne otkriju.”

Spomenka Kovač bila je poznata i kao scenarista, a kasnije je pisala pesme za brojne izvođače, među kojima su Bisera Veletanlić, Kemal Monteno, Neda Ukraden, Nina Badrić i Severina.

Vanvremenska pesma, plod rada bračnog para Kovač i neponovljivog Zdravka Čolića, Ti si mi u krvi, još dugo će pratiti rađanje brojnih ljubavi.

 

IZVOR: Buka