"ČELIČNA LEPTIRICA": Rodila se u VELIKOJ BEDI, pa je postala NAJOKRUTNIJA I NAJLEPŠA VLADARKA SVETA - ono što je pronađeno u njenoj palati I DANAS ŠOKIRA

Bila je prva dama Filipina čak 21 godinu, u periodu od 1965. do 1986, a ostala je upamćena kao najveća rasipnica među ženama državnika ikada!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Imelda Markos bila je žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i još većeg šarma, ali je njen karakter krasila i određena beskupuloznost i nadasve sebičluk koji je sezao do okrutnosti... Bila je prva dama Filipina čak 21 godinu, u periodu od 1965. do 1986, a ostala je upamćena kao najveća rasipnica među ženama državnika ikada!

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi preti između šest i 11 godina zatvora po svakoj tački optužnice, a nalog za hapšenje izdat je odmah nakon izricanja presude.

 

No, kako gospođa Markos danas ima 90 godina moće da ostane na slobodi uz plaćenu kauciju sve dok presuda ne postane pravosnažna. Takođe, moraće da odstupi sa svoje funkcije - ona je uprkos skandalima u prošlosti i dalje politički aktivna u Filipinima, pa ima treći mandat u Parlamentarnom domu.

Foto: Profimedia

Na filipinskom sudu vodila se parnica protiv Imelde i njenog supruga Ferdinanda Markosa, nekadašnjeg predsednika, za koje se sumnja da su otuđili milijarde dolara i čuvali ih na tajnim računima u švajcarskim bankama. No, kako je Markos u međuvremenu preminuo, sav teret spao je na sada 90-godišnju Imeldu.

Ceo svet i danas se seća "revolucije bez krvi" na Filipinama kada je predsednički bračni par pobegao sa troje dece na Havaje, gde je Ferdinand i preminuo tri godine kasnije.

 

Kada su pobegli, dobar deo novca bio je na sigurnom, ali su svakako iza sebe ostavili popriličan imetak - u predsedničkoj palati pronađeno je 1.060 pari Imeldinih cipela, 15 bundi od nerca, 508 svečanih haljina i 1000 tašni. Ali, ovo ne govori dovoljno o njenoj opsesiji štiklama - njena noga ponela je sve što je ikada bilo u trendu, a ukupno je tokom svoje vladavine kupila više od 3. 000 pari cipela.

Foto: Profimedia

Zapravo, napravljena je i računica, da je svaki dan nosila drugi par obuće, trebalo bi joj osam godina da promeni sve koje je posedovala. Zanimljivo je da je 2001. godine otvoren čak i muzej njenih cipela u obućarskoj četvrti u glavnom gradu Filipina - Manili.

Cipele su bile samo vrh ledenog brega, jer zapravo Imelda je neumereno trošila državni novac na sve što je vezano za lepotu, a interesantna činjenica je da je recimo kupovala parfeme u galonima.

Foto: Profimedia

Bila je opsednuta svojim izgledom, garderobom, nakitom, a govori se da je, da ne bi pokvarila frizuru često spavala sedeći u visokoj stolici. I sve to dok je narod Filipna grcao od gladi, preklinjao za koru hleba i živeo u strašnoj bedi... Pričalo se da su oni koji imaju dva dolara na dan za trošenje bili bogati.

 

Nju su Filipinci nazivali još i "čeličnom leptiricom", a ovaj nadimak su joj nadenuli zbog zapanjujuće sposobnosti da preživljava najdramatičnije životne turbulencije.

Naime, iza Imeldinog rasipništva i bahatosti krile su se duboke traume iz detinjstva - perioda kada je bila devojčica koja je odrastala u memljivoj garaži sa betonskim podom. Bila je lepa i draga, ali bosa, nije imala nijedan par cipela. Jedan prijatelj se na kraju sažalio i kupio joj cipelice, a onda taj dan nikada nije zaboravila... I to se u godinama koje će doći dobro i videlo.

Foto: Profimedia

Ipak, ona svoje nemilosrdno trošenje novca nikada nije izjednačila sa pohlepom, ističući da je samo želela da pokaže koliko voli "lepotu, istinu i dobrotu". Takođe, svoju opsesiju cipelama opravdala je naglašavajući da je sve što je želela da ispromoviše filipinsku industriju obuće.

“Ako biste mi rekli da sam jedna od napohlepnijih – najpohlepnijih za istinom, to bi bilo u redu. I najpohlepnija za lepotom – ja bih priznala da sam kriva. Ne možete nikada biti dovoljno pohlepni za lepotom. Pohlepa je ako sve želite za sebe”, izjavila je svojevremeno Markosova.

 

Ona se pet godina nakon smrti svog supruga vratila sa decom na Filipine, nastavivši da žari i pali po političkoj sceni, a 2011. priznala je da poseduje bogatstvo od 22 miliona dolara. No, spekuliše se da je njena i imovina porodice Markos i nekoliko stotina puta veća od te cifre!

Imelda i njena deca i dalje su veoma uticajni u svetu politike - ona je godinama bila članica kongresa, a njen sin se u nekoliko navrata kandidovao i za predsednika, šta više očekuje se da će u jednom trenutku sasvim sigurno i doći na tu funkciju.

Foto: Imelda na svoj 85. rođendan/Profimedia