BAKA MILICA IMA ZLATNU KRV I ZA NJU JE ČUO CEO SVET: Zahvaljujući transfuziji spasila je život direktoru FIFA (VIDEO)

Baka Milica Mučalica je vrlo posebna žena, jer ima vrlo spesifičnu krvnu grupu. Zahvaljujući njoj Đani Infantino je danas živ.

Foto: Printscreen/Tweeter Foto: Printscreen/Tweeter

Milica Mučalica je jedna veoma posebna Beograđanka - nalazi se među samo 9 živih donora sa najređom krvnom grupom Rh null, koju još nazivaju i zlatnom zbog njene važnosti za lečenje mnogih bolesti. Znatno je bolja kao univerzalni davalac i od nulte krvne grupe, ali osobe koje je imaju mogu da prime – samo nju. Naime, zvanično je do sada potvrđeno da su je na planeti imale svega 43 osobe. Prvi put je otkrivena kod jedne Aboridžinke 1961. godine.

Međutim, za gospođu Milicu je čuo ceo svet, jer je ona zahvaljujući transfuziji spasla život danas veoma uticajnom čoveku - direktoru FIFA i to dok je bio beba.

 

Naime, sadašnji direktor Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija Đani Infantino rođen je 1970. godine, a nekoliko meseci nakon dolaska na svet utvrđena mu veoma retka bolest. Lekari su tada istakli da je jedino rešenje za njegovo izlečenje bila transfuzija Rh negativne grupe. U tom momentu je imalo 18 ljudi, a jedna od njih je bila i Mučalica.

Milica se ni jednog trenutka nije dvoumla da mu pomogne, čim su je kontaktirali za pomoć, iako je samo par meseci pre toga imala tešku operaciju tumora materice. Đani i njegova porodica su potom 20 godina pokušavali da nađu humanu donatorku, ali nije im polazilo za rukom da saznaju gde je i da li je živa.

Đani Infantinofoto: Marcio Machado / Zuma Press / Profimedia

Posle više od 2 decenije traganja, Đani je uspeo da stupi u kontakt sa Milicom i to zahvaljujući domaćim medijima. Odmah ju je pozvao u Cirih kako bi se lično upoznali. Tom prilikom joj je naglasio da joj je neizmerno zahvalan.

- Razgovarala sam sa Đanijem telefonom i bilo je vrlo prijatno. Pitao me je kako sam i zahvalio se za ono što sam učinila kad je bio mali. Posetiću ga kad se malo odmori od ovolike pažnje medija - kazala je svojevremeno Milica.

 

Da li krvne grupe utiču na ličnost?

Postoji zanimljiva japanska teorija ličnosti o krvnoj grupi: oni polaze od tvrdnje kaže da vaša krvna grupa direktno utiče na vašu ličnost, pa se smartra da su nosioci krvne grupe tipa A ljubazni i izbirljivi, dok su nosioci tipa B optimistični i rade sve šta žele. Međutim, studija iz 2003. u kojoj je učestvovalo 180 muškaraca i 180 žena nije pronašla vezu između krvne grupe i ličnosti.

Posebnost zlatne krvne grupe

Postoje četiri osnovne vrste krvnih grupa - A, B, AB i 0, a njihova učestalost najpre zavisi od našeg porekla, odnosno genetike vezane i za grupu naroda kojoj pripadamo.

Pretvaraju se u njih osam ako računamo prisustvo ili odsustvo Rh faktora. Rh faktor može biti pozitivan i negativan, a određuju ga belančevine na površini eritrocita koje su specifične za svaku krvnu grupu.

Većina ljudi na svetu je Rh pozitivna, a procenjuje se da je samo 15 odsto populacije Rh negativno. Pritom, ova najređa krvna grupa, od mnoštva varijacija, nema nijedan od 50 antigena iz Rezus sistema, te je zovu zlatnom, jer je toliko retka.

Izvor: Stil