UKRAJINA: Otvorio se krater prečnika 100m  - „ Samo je pitanje vremena kada će zemlja da nas proguta!"

U gradiću Solotvinu na zapadu Ukrajine se pre par dana zemlja bukvalno „otvorila“, stvorivši rupu prečnika 100m i duboku 60m

Foto: Printscreen Foto: Printscreen

Meštani gradića Solotvina u Zakarpatskoj Oblasti na zapadu Ukrajine žive u strahu od propadanja i trenutne smrti, jer se pre par dana zemlja bukvalno „otvorila“, stvorivši rupu širine 100m i duboku 60m. U propadanju zemlje nestalo je sedam kuća i nije poznato ima li nastradalih.

Prva asocijacija pri pogledu na veliku rupu jeste da je ovde udario neki meteor. Ali ono sa čime se stanovnici ovog kraja svakodnevno bore, prema njima je mnogo gore od meteora.

Ogroman deo oblasti sagrađen je nad rudnicima soli koji su radili pre 220 godina, a kada su zatvoreni ostavljeni su bez nadzora i nepravilno su zatrpani, pa godinama „vuku vodu“ iz okolnih područja. Upravo je velika količina vode doprinela urušavanju nekadašnjih rudnika soli i stvaranju kratera širine 100 metara kojise svakim danom sve više širi.

- Prvo smo mislili da je to samo jedna rupa koja će prestati da se širi, ali sada nam je jasno da je samo pitanje vremena kada će celo mesto „upasti” u ponor - rekao je 58 godišnji meštanin Solotvina.

Vlasti su počele da zatrpavaju rudnike zemljom, što bi sprečilo ovakve događaje, ali su shvatili da će za taj projekt biti potrebno više od 10 miliona funti i više od sedam godina, pa su odustali od projekta i rudnike pune soli ostavili bez nadzora.

Ovo je već peti slučaj propadanja zemlje u tom mestu. Prvi je zabeležen pre 11 godina. Stanovnici apelujuna vlasti da pokušaju da zaustave urušavanje tla, ili da im omoguće preseljenje na sigurnu lokaciju, gde će moći da žive bez straha da će zemlja da ih proguta.

Pogledajte video:

(Family.rs | Daily Mail)