Planinski vrh koji nikad niko nije uspeo da savlada

Sa napretkom civilizacije i tehnologije, čoveku se čini da za njega više nema granica. Ipak, i pored nezaustavljive želja pojedinih avanturista za istraživanjem i osvajanjem, postoji jedan vrh na Himalajima koji je ostao neosvojiv. 

Foto: amusingplanet.com Foto: amusingplanet.com

Ako izuzmemo okeane, malo je mesta na planeti Zemlji na koje ljudska noga nije kročila i koja nisu istražena. Donosimo vam priču o jednom neistraženom mestu, vrhu Guankar Puensum na Himalajima, u državi Butan, koji je do dan danas ostao neosvojen, uprkos brojnim pokušajima.

Sa napretkom civilizacije i tehnologije, čoveku se čini da za njega više nema granica. Ipak, i pored nezaustavljive želja pojedinih avanturista za istraživanjem i osvajanjem, vrh Guankar Puensum na Himalajima je ostao neosvojiv. 

Vrh se nalazi na granici Butana sa Kinom, pripada Himalajima i visok je 7.570 metara i zvanično važi za najviši neosvojeni vrh na svetu. Ako uzmemo u obzir da je 20 najviših vrhova osvojeno još pre 1975. godine, onda je činjenica da Guankar Puensum odoleva još fascinantnija.

Ovaj vrh je uvek bio svojevrsna enigma za sve, pre svega zbog svoje lokacije, ali i zbog visine. Ranije mape su bile veoma neprecizne, pa je bilo izuzetno teško ne samo odrediti visinu ovog vrha, nego ga uopšte i locirati. Starije ekspedicije su imale velike poteškoće da ga pronađu. Danas se zna da geografski pripada državi Butan, to jest nalazi se na granici Butana i Kine, gde Kina polaže pravo samo na granicu koju je usekla kroz severni deo ove planine.

Otežavajuća okolnost bila je i ta da je do 1983. godine planinarenje u Butanu bilo zabranjeno, zbog želje za očuvanjem prirode i tradicije naroda ove države, jer su verovali da se duhovi i njihove svetinje nalaze i žive u ovim planinama. Kada je Butan konačno promenio svoju zvaničnu politiku prema turistima i planinarenju, mnogi avanturisti su odabrali upravo ovaj vrh za svoju “metu”i predmet osvajanja.

U narednom periodu 4 ekspedicije su krenule u osvajanje Guankar Puensuma, ali nijedan od njih nije bila uspešna. Neke su odustajale zbog problema sa opremom, a neke zbog nepristupačnosti terena ili zbog neizdrživih temperaturnih promena. Stiče se utisak da planina nije želela da bude osvojena. Vlasti Butana su popustile pod pritiskom stanovništva i 1994. godine zabranile ekspedicije na ovaj vrh. Jedna japanska ekspedicija je uspela da pronađe rupu u zakonu i krenula u osvajanje sa kineske strane. Zahvaljujući odličnoj opremljenosti uspela je da se popenje do visine od 7535 metara, ali je Guankar i dalje ostao neosvojen.

Guankar Punesum je zaista mesto koje je obavijeno velom tajne. Jetiji, duhovi, magnetske anomalije i čudni nestanci, sve ovo se vezuje za ovaj vrh i postavlja se pitanje kakve sve još tajne krije. Nažalost, do sada niko nije uspeo da odgovori na sva ta pitanja, a da li će ostati tako – ostaje da vidimo.

(Family.rs)