Danas se obeležava Svetski dan tigrova, a poražavajuća činjenica govori da ih je ostalo svega 3.890 na svetu

Iako su mnogima tigrovi moćne životinje, oni se danas ubrajaju u ugroženu vrstu. Smatra se da je u svetu ostalo u divljini svega 3.890 tigrova, i da je njihova populacija opala za 97 odsto u poslednjih sto godina.

Izvor: Pixabay Izvor: Pixabay

Današnji Svetski dan tigra, 29. jul obeležava se od 2010. godine sa ciljem da se podigne svest o očuvanju tigrova i promoviše globalni sistem za zaštitu prirodnih staništa tigrova.

Te godine na Samitu u Sankt Petersburgu, koji je inicirala Svetska fondacija za prirodu (WWF), lideri 13 zemalja u kojima i dalje žive tigrovi  (Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Mjamnar, Nepal, Rusija, Tajland i Vijetnam), obavezali su se na „Tx2 cilj“, odnosno da udvostruče broj tigrova do 2022. godine. Za ovih devet godina u kampanju su se uključile mnoge organizacije, vlade, lokalne zajednice, kompanije, aktivisti, ali i poznate ličnosti kako bi doprineli podizanju svesti i doniranju sredstava za zaštitu tigrova.

 

Indija, recimo svake četiri godine evidentira divlje tigrove, pa je tako zabeležen porast sa 1.411 u 2006. godini na 2.226 u 2014. Danas je objavila broj za 2018. Premijer Indije Narendra Modi izjavio je da se broj tigrova povećao na  2.967. i da je to „istorijsko dostignuće“ za Indiju.

Tigar je „nacionalna životinja“ u Indiji i Zakonom o zaštiti divljih životinja je svrstan medju ugrožene. Ljudi su od 1970-ih godina tigrove sve više proganjali, a država je to preokrenula programom zaštite tigrova i uspostavljanjem zaštićenih staništa za njih u nacionalnim parkovima.

Otvarajući juče konferenciju povodom Svetskog dana tigra malezijski ministar Xavier Jayakumar naveo da bi u narednih pet godina broj  malezijskog tigra premašio 500.

 

Jedna škola u Indiji raznim performansima obeležila je Svetski dan tigra, pod motom da „prosperitet jedne zemlje leži u bogatstvu životinja“. 

Međutim, ono na šta zaštitnici tigrova i WWF redovno ukazuju je krivolov , koji je danas najveća pretnja po tigrove u prirodi. Ilegalna trgovina životinjama je četvrta najveća ilegalna trgovina na svetu posle droge, trgovine ljudima i falsifikovanja.

Statistika TRAFFIC-a, mreže koja prati trgovinu divljim životinjama i biljkama, pokazuje da je najmanje 1.590 tigrova uhvaćeno u periodu od januara 2000. do aprila 2014. godine. To je u proseku dva tigra nedeljno, međutim stvaran nivo krivolova je najverovatnije znatno viši. Postoji bojazan da zemlje koje ne rade monitoring tigrova imaju visoku stopu krivolova, a da toga nisu ni svesne.

 

U Indiji prebili tigra na smrt

Jedan nemili događaj desio se predhodne nedelje. Najmanje 40 meštana jednog sela na severu Indije u sredu je na smrt pretuklo ženskog tigra, nakon što je životinja smrskala čoveka, saopštile su vlast, a preneo CNN.

Prema pisanju medija, tigar je napao njihovo selo i povredio najmanje devet meštana, zbog čega su oni rešili da se osvete. Sve se to desilo u rezervatu za tigrove, koji je na nekih 240 kilometara od grada Laknau na severu Indije.

Oni su navodno životinju uhvatili u klopku, pa su je pretukli na smrt. Kako je saopštio policijski inspektor Pooranpur Keshav Kumar Tivari četiri osobe su uhapšene, a 31 je dobila prijavu od strane lokalnog šumarskog odeljenja. U ovoj zemlji za ubistvo tigra sledi zatvor.

Video snimak napada je cirkulisao vrlo brzo na društvenim mrežama, pokazujući kako seljani udaraju tigra velikim palicama.

Izvor: Danas.rs