Zbog njegovih magičnih snimaka poželećete da se preselite u Niš

Niški glumac i lutkar Davorin Dinić napravio je još jedan snimak Niša povezujući fotografiju i video umetnost. Takozvani "timelapse" prikazuje dnevne i noćne kadrove različitih delova grada i okoline u videu dugom skoro 3 i po minuta.

Foto: Printscreen Foto: Printscreen

"Timelapse" nastaje tako što se napravi serija fotografija u jednakim vremenskim intervalima, a onda se fotografije povezuju u video snimak. Kako je Dinić rekao za "Juznevesti", ovakve projekte video je pre više godina, ali se nije usuđivao da se upusti u tako nešto jer je pretpostavljao da zahteva mnogo truda i posvećenosti.

 

"Bio sam u pravu. Projekat je trajao tri, četiri meseca računajući i pripemni period kada sam mnogo čitao, istraživao i informisao se o tehničkim aspektima i procesima koji su uključeni u nastanak takvog videa", rekao je Dinić. 

U ostvarenju plana su mu, dodaje, pomogli prijatelji koji imaju dobar pogled na grad iz svojih stanova. 

"Većinu kadrova sam već imao u glavi i znao sam kako da ih fotografišem ali sam hteo da uključim i mnogo širokih kadrova fotografisanih sa visine, pa sam na društvenim mrežama zamolio sve koji žive u visokim zgradama i imaju dobar pogled ka gradu da mi se jave", ističe Nišlija.

Ovaj niški glumac javnosti je poznat i po seriji fotografija "Senke starog Niša", na kojima je rekonstruisao događaje od pre 50 do 100 godina na mestima i ispred objekata u gradu koje je fotografisao sa istih pozicija kao i autori starih fotografija.

Pin It

Izvor: Juzne vesti/24sata.rs