Fotograf izbacio telefone sa svojih fotografija da bi pokazao koliko smo postali zavisni

Prizori na fotografijama su gotovo jezivi jer prikazuju društvo u kojem sve manje gledamo jedni druge u oči, razgovaramo, družimo se...

Foto: Eric Pickersgill Foto: Eric Pickersgill

Izvor: Collective Evolution

Digitalna pandemija je postala toliko ozbiljna da ćete češće vidjeti osobu koja gleda u svoj telefon kada se mimoiđete na ulici, nego osobu koja će vas pogledati u oči ili vam se osmjehnuti u prolazu.Da bi pokazao koliko je ova fizička otuđenost postala ozbiljan problem, fotograf Eric Pickersgill je objavio seriju fotografija iz svakodnevnog života sa samo jednom malom prepravkom: uklonio je sve elektronske uređaje.

Projekat koji  je nazvao “Removed” inspirisan je prizorom kojem je svjedočio jednog jutra u lokalnom kafiću:

"Porodica koja sjedi pored mene u kafiću je toliko otuđena. Ne pričaju mnogo. Otac i dvije kćerke su izvadili svoje telefone. Majka nema telefon ili je odlučila da ga ne vadi. Gleda kroz prozor, tužna i usamljena u društvu svoje najbliže porodice. Otac svako malo podigne pogled sa telefona da bi saopštio neku opskurnu informaciju koju je pročitao na internetu. Niko mu ne odgovara. Tužan sam zbog toga što je tehnologija za interakciju  zapravo zamijenila interakciju. Ovo se nikada ranije nije desilo, a sumnjam da smo tek na početku ovog društvenog fenomena. Sada je i majka izvadila svoj telefon."

Pin It