Dečak heroj: Vozaču pozlilo, učenik 7. razreda pritrčao u pomoć i uspeo da zaustavi autobus

Američka škola Warren Consolidated Schools objavila je video na kom je prikazan trenutak u kom je učenik sedmog razreda Dilon Rivs uspeo da zaustavi autobus nakon što je vozaču pozlilo.

Foto: Printscreen/Youtube Foto: Printscreen/Youtube

Na snimku se vidi kako je dečak pritrčao, uhvatio volan, istovremeno kočeći, dok se autobus nije bezbedno zaustavio.

Načelnik Robert Livernoa rekao je da se to dešavalo u trenutku kada je autobus počeo da skreće u suprotnu traku.

"Neka neko pozovi hitnu. Odmah", viknuo je Dilon ostalima u autobusu dok su đaci bili u panici. Autobus, koji može da primi 66 putnika, bio je pun.

  

Livernoa je rekao da je vozač prethodno upozorio dispečera autoprevoznika da se ne oseća dobro i da će da stane, posegao je i za kočnicom. Rekao je da je Dilon bio pet redova iza vozača i nekoliko sekundi kasnije primetio da se vozač onesvestio. 

"Ovo je bio izuzetan čin hrabrosti i zrelosti sa njegove strane", rekao je Livernoa, koji je preneo kako je dečak dotrčao do prednjeg dela autobusa, uhvatio volan i zaustavio autobus nasred puta. Pri tome je polako povukao kočnicu, dodao je.

Livernoa je istakao postupke još dve osobe. Kada se autobus zaustavio, jedan prolaznik je ušao i pomogao Dilonu oko vozača. Druga osoba, žena koja je vozila iza autobusa, stala je i pomogla učenicima da izađu.

Njegovi roditelji ističu kako su ponosni na svog sina.

"Pitala sam ga kako si znao šta da radiš. Rekao mi je da gleda kako se vozi svaki dan", navela je njegova mama.

Izvor: 021