Balkanska pravila uređenja doma za sreću porodice: Srpski feng šui je bio popularan mnogo pre istočnjačkog

Da li ste znali da se u Srbiji feng šui primenjivao mnogo pre nego što je postao globalno popularan početkom 21. veka?

Foto: Terrabija.com Foto: Terrabija.com

Raspoloženje varira vrlo često i zbog mesta u kome boravimo, bilo da je reč o sobi, kancelariji, kafiću, stanu ili kući. Pravila uređenja kuće ne postoje striktno, niti se doslovce treba pridržavati priručnika kada je uređenje u pitanju. Ali, moramo priznati da nam katkad saveti sa interneta ili prijateljski saveti, metaforički rečeno otvore oči i učine da vidimo ono što ne bismo mogli sami.

 

Sa istoka je na zapad stigao takozvani feng šui, koji predstavlja čitavu umetnost uređivanja stana, počev od poštovanja strana sveta, praćenja sveukupne energije, do sitnih dekoracija. Danas brojni parovi započinju život u novim stanovima, ali se mnogi odlučuju i za renoviranje.

Zanimljivo je da vrlo često zanemarujemo tradiciju i ono što dolazi od balkanskih naroda, a posežemo za rešenjima u dalekim kulturama i civilizacijama. Naime, duboko ispod praga ulaznih vrata, po verovanju Starih Slovena, nalaze se duše predaka. Otud i ona priča da se mlada preko praga unosi – da ne bi poremetila duhove predaka. S tim u vezi, govorimo i o energiji koja dolazi direktno sa vrata, a koju feng šui kultura smatra zaista važnom.

Vajat

*Foto: Shutterstock

U feng šui konstrukcijama, preporuka je da ulazna vrata ne budu direktno poravnana sa ostalim vratima u stanu. Ulazna vrata ne bi trebalo postavljati nasuprot vratima kupatila ili ormanima, već kratkim putićem i hodnikom napraviti put ka drugoj prostoriji, kako bi energija mogla da protiče nesmetano. Zanimljivo je da feng šui teorija preporučuje i to da se preko puta ulaznih vrata, sa unutrašnje strane ne nalaze stepenice. Ukoliko baš i moraju, trebalo bi postaviti ih na dovoljnoj udaljenosti.

 

Zanimljivo je da brojne drevne kulture povezuje i verovanje da energija ulazi, poput gosta, kroz vrata. Ali, za razliku od većine gostiju koji ne izlaze kroz prozor, energija se isto tako osipa, bežeći kroz prozor. Preporuka je dakle da se vrata nikako ne ravnaju s prozorom, niti stavljaju nasuprot prozoru. Uvek treba izbegavati ovu vrstu osipanja energije i truditi se da energija kruži u domu. Ne treba smetnuti sa uma ni to da energija, kao što beži kroz prozor,
odatle ume i da naiđe. Pa, vodite računa o broju i poziciji vrata i prozora. 

Ključ blagostanja - spavaća soba

Na centralnom Balkanu poznata je kućica nalik ostavi koju nazivaju vajat. Vajat je svojevremeno služio da se mladi bračni par osami i tamo započne svoj novi život i porodicu. Zanimljivo je da je ova spavaća soba služila i za prvu bračnu noć, a još zanimljivije da nema prozore. Biće da je to dobro iskorišćena energija.

Kada je u savremen dizajn enterijera i ahitekturu, prste umešao glas iz prošlosti, došlo se do zaključka da iznad garaže, iznad kuhinje, a pogotovo pored ulaznih vrata, nikako ne treba postavljati spavaću sobu.

Izvor: Telegraf.rs/bastabalkana.com