Pitali smo žene u Srbiji šta NE MOGU DA PODNESU kod svojih svekrva: “Dolazi mi u kuću kad ja nisam tu i uradi užasnu stvar, to je prostakluk”

Svi znamo koliko odnos svekrve i snaje možete biti zamršen, pa smo pitali nekoliko Srpkinja da li slažu sa tim.

Foto: Zoran Ilić / Ringier Foto: Zoran Ilić / Ringier

Ne samo da se slažu, nego su sa nama podelile koje to stvari najviše zameraju svojim svekrvama i iskreno da vam kažemo, u isto vreme nam je smešno i tužno (što mnoge žene imaju slično iskustvo).

Da li vam svekrva zagleda koliko je uredno ili čisto u vašoj kući? Ili negativno komentariše vaše kuvanje? Možda daje dušebrižničke savete koje niko nikada nije tražio? Ne brinite, niste jedini.

– Svaki put kada bi ušla u naš stan (odnosno moj, a njen sin se samo doselio) prokomentarisala bi nešto tipa: “Odlično vam je, još kad ga sredite skroz”, a tipa mi smo renovirali sve, uzeli nov nameštaj i kuhinju par meseci pre toga… Nikad ne mogu da se opustim kad ta rospija dođe, a pritom kod nje u stanu nije ništa posebno, ali njen “anđeo” je u tome odrastao i njoj je žao da menja, ispričala je Ivana M. (39).

 

Sinovi imaju posebno mesto u njihovim srcima i mnoge svekrve se odnose prema snajama kao da nikada neće biti dovoljno dobre, dok je s unucima posebna priča.

– Užasavalo me je što im je neprestano davala da jedu raznorazne gluposti, čips, čokolade, sokove u neograničenim količinama, a sve pod izgovorom oni su deca. Da nisu išli u vrtić i jaslice i da ih nije čuvala samo kad su bili bolesni, a ja morala da radim, mislim da bih tačno odlepila. A, da, znala je da skuva i po tri različita ručka u jednom danu, da svako jede ono što voli. To sam oduvek smatrala totalnom besmislicom, gubljenjem vremena i bespotrebnim trošenjem para, otkrila je Milica S. (41) i nije jedina koja ima problema da uskladi odnos babe i unuka.

MISLILA SAM DA MOJ MUŽ IMA NAJBOLJU MAMU NA SVETU

– Moja svekrva ima puno dobrih osobina. U stvari, dok je nisam dobro upoznala, verovala sam da je moj muž pravi srećnik jer ima najbolju mamu na svetu. Obrazovana, samostalna, moderna, u kafani ume s muzikom… Ali, vremenom su izašle na videlo i one loše strane njene ličnosti zbog kojih sam teška srca odlučila da zauvek ostanemo na distanci. Apsolutno je sigurna da je najpametnija na svetu. Veruje da je od života pokupila svu mudrost i sada samo posmatra sa strane kako su ama baš svi ostali budale. Dakle, sa njom nema ravnopravnog razgovora jer ona zna koji je put najbolji. Nije svesna svojih kompleksa, te je suvišno reći da ne zna ni da ih kontroliše što strašno opterećuje. Stalno ima nerealna očekivanja od svih. Sada su unuci u prvom planu jer veruje da moraju da osvoje svet, poverila nam se Zorana K. (38).

Neke svekrve su popile svu pamet sveta, dok su druge “velikomučenice” koje niko ne shvata i ne ceni.

 

– Stvar koja me je posebno užasno iritirala je što je stalno izigravala zrtvu i velikomučenicu iako nije bila domaćica, imala je svoj posao, svoj život, svoj novac. Uvek su svi i sve bilo protiv nje. Za vreme ručka nikad nije htela da sedne za sto, nego je stala pored da bude drugima na usluzi kao da živimo u srednjem, a na u 21. veku, istakla je Vera M. (43).

Evo šta snaje zameraju svojim svekrvama

Evo šta snaje zameraju svojim svekrvama, Foto:Profimedia

SVEKRVA JE SPREMALA MOJ ORMAN I OTVARALA FIOKU SA DONJIM VEŠOM

Dobro, unuci, ljubi ih baba, ali šta kada ona uđe u ulogu sanitarnog inspektora?

– Pošto smo smo živeli u etažnoj kući, iako smo imali svoj stan, moja svkrva se osećala slobodno da dolazi kod nas kad god se njoj ćefne, a naročito je volela da dolazi kad mi nismo tu. S obzirom na to da mi je više puta fino rekla kako nemam talenat za kućne poslove (kao da ti za to treba neki poseban talenat) volela je da dolazi i da nam sređuje stan. Stvarno nisam imala ništa protiv besprekorno čistih podova i prozora, ali kad mi otvori orman i slaže stvari ja dobijem pomračenje. Bukvalno joj nije bilo glupo da otvara moju fioku sa donjim vešom, pretura, pere ono što nije za pranje, ispričala je Jelena A. (35) tako iznenađeno, kao da joj se juče upravo to desilo.

Valjda čovek na neke stvari ne može da se navikne, a ono što je sigurno je da – nije sama u ovoj muci. A, ni u spavaćoj sobi…

 

– Živeli smo zajedno u kući, ali su nam spavaće sobe bile na totalno suprotnim stranama, što moju svekrvu nije sprečavalo da kad god joj padne na pamet, samo uleti u našu prostoriju. Bilo koje doba dana ili noći, svejedno je, ona je ulazila nogom u spavaću. Možete misliti koliko smo “opušteni” bili da smo na kraju počeli da zaključavamo tu sobu, prisetila se Mira J. (53).

Mada moguće je da svekrve moraju da znaju šta se dešava u svakoj prostoriji kuće njihovog sina, a samim tim i snajke, što je Jovana K. (33) i potvrdila.

U SVE SE MEŠA I SVE HOĆE DA ZNA PRVA

– Moja svekrva bi najviše na svetu volela da je o svemu obaveštena, i to prva. I to je možda najveći problem – obožava da se meša u sve.

Odnos svekrve i snaje ume da bude zategnut

Odnos svekrve i snaje ume da bude zategnut Foto:Profimedia

Hajde što se meša, nego što se ova svekrva i folira.

– U sve se meša i za sve hoće da se pita ali joj baš i ne ide od ruke. Ume spontano da slaže i veruje u svoje laži (kao da je to normalno) i dešava se glumata kada joj je sin u vidokrugu (hoće da se predstavi u najboljem svetlu iako bi trebalo da je obrnuto, da ne glumata pred njima a da bude super ljubazna kada on nije tu) to mi je malo čudno ali ona verovatno misli da tako treba. Deluje smešno, ali joj i ne zameram dok njen životni stil ne utiče na moj život… Vidim da njene greške dolaze njoj na naplatu i to je u redu, poručila je Vesna R. (39).

I za kraj, možda i najotvorenija danas – 28-godišnja Ema K. nije mogla više da ćuti.

– Iskreno, moja svekrva je seljančura. Ona smatra da nisam dovoljno “ušminkana” za njenog sina, ne nosim fensi patike nego obične, ne kuvam, nisam baš nešto dovoljna sveukupno… Kada se vidimo, odmerava me od glave do pete. Inače, ona drži kozmetički salon i onda uvek zagleda kakvi su mi nokti, trepavice… pa mi stalno šalje šta treba i kako treba da se negujem, što nisam ovo, što nisam ono, a sve je kao u fazonu “ako si mom sinu dobra, dobra si i meni”. Kao.

Kakav vi odnos imate sa vašom svekrvom? Ili možda snajke nepotrebno cepidlače? Pišite nam u komentarima.

Izvor: Žena Blic