ISKRENA ISPOVEST ŽENE IZ MESTA PORED PARAĆINA: "Mučile su me zaova i svekrva, a onda je deda lupio štapom!"

Ispovest žene iz Paraćina koja živi u zajednici nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Život u zajednici danas je sve manje zastupljeniji, dok u određenim sredinama, uglavnom seoskim, ova praksa i dalje postoji. Ispovest žene koja živi u selu pored Paraćina u zajednicama koje su u 21. veku postale daleka prošlost, patrijarhatu, pokazala je da mladi ponekada prolaze kroz pravu traumu i teror od strane ukućana usled očekivanja

– Mnogo mi je teško. Nemam kome da se izjadam. Živim sa mužem i njegovima u njihovoj porodičnoj kući. To je selo blizu Paraćina. Mnogo nas je pod jednim krovom. U braku smo dve godine i još nemamo decu. Ne ide nam. Pokušavamo, ali ne uspevamo. Sad smo krenuli po lekarima, jer me njegovi stalno pritiskaju kako još nisam zatrudnela. - ispričala je ona.

 

U kući, kako je rekla, ne oskudevaju, ali prisutan je manjak poštovanja. Ono što joj najteže pada, jeste činjenica da čak ni od muža nema podršku. Nju jedino ima od deke.

-Pored njegovih roditelja i nas u kući su još njegova sestra sa detetom, baba, deda i prababa. Čertiri generacije u istom prostoru. Ne mogu da se žalim, ništa mi ne nedostaje, osim poštovanja. Radim po ceo dan, kao i svi, ali meni se pričinjava da ja najviše. Najviše me kinji svekrva i zaova. Sve što uradim nije im dobro. I dok moj muž ćuti, smatra da je to prirodno, u zaštitu me jedino uzima deda - ispričala je ona.

Šikaniranje je išlo do te mere, da je jednom morao deda da je brani i to tako što je lupio štapom o pod. Tom prilikom, otišla je u podrum da se isplače, a ubrzo je za njom krenuo i deka, sa namerom da je uteši.

-Jednom je lupio štapom kad me je svekrva napala. Rekao je da je i ona došla sa strane u našu kuću, ali da je niko nije maltretirao. Odmah je zaćutala. Isplakala sam se. Došao je deda u podrum gde sam plakala. Tešio me i rekao da se ne nerviram, da će doći sve na svoje mesto kad rodim, a da je Milenko, moj muž a njegov unuk, još mlad i da će se on nametnuti kao autoritet. Prijaju mi dedine reči, kad sam s njim u društvu meni je najbolje. Iskusan je, ima mnogo pameti. Plačem svakog dana, ali volim Milenka i dedu, pa znam da će biti bolje – završila je žena svoju ispovest, prenosi "Alo".

Izvor: Stil