Svi naši organi u direktnoj su vezi sa kičmom: Kad je srce ugroženo, boli vas 7. pršljen!

Tradicionalna medicina koncentriše se na lečenje poremećaja pojedinih organa, dok se specijalisti alternative opredeljuju za lečenje čitavog tela. Moderna nauka smatra da je najbolje da kombinujete oba sistema i da na taj način rezultat sigurno neće izostati, jer se mnogi bolovi zapravo prenose i znaju da zbune i pacijente i lekare.

Evo kako da otkrijete u kakvom su stanju vaši unutrašnji organi gledajući stanje kičme!

Kičma je potpora čitavom organizmu, i kroz nju prolazi koštana srž. Nervni kanali granaju se od kičme prema drugim organima, a pri tom se impulsi prenose u oba smera. Ako postoji nešto što remeti funkcionisanje organa, ta informacija će se normalno preneti kroz nervne kanale i bol će se manifestovati u nekom predelu kičme, prenosi Stil. 

I obrnuto - problemi sa kičmenim stubom utiču na rad čitavih sistema u telu. Kada u telu krene bolest, morate da otkrijete na koji deo kičme će se odraziti. 

Kako biste u tome lakše uspeli, pripremili smo vam neke od pokazatelja veze svakog organa sa kičmenim pršljenovima!

 

Vratna regija - od 1. do 6. pršljena

Utče na stanje sluha, vida, organe govora i moždanu aktivnost. Napetost u mišićima vratnog dela kičme izaziva sabijanje "korena" pršljenova i obično izazova glavobolje, zamagljen vid i druge simptome. Vežbe koje opuštaju mišiće vratne kičme izlečiće mnoge poremećaje u radu navedenih organa.

7. pršljen - štitna žlezda

Osim za štitnu žlezdu, 7. vratni pršljen i regija od 1. do 3. torakalnog pršljena vezuju se za srčanu aktivnost. Bolovi u predelu korena vrata mogu da ukazuju na oštećenja srca, aritmije, anginu pektoris...  

Od 1. do 4. torakalnog pršljena

Ova regija utiče na funkcionalnost gornjih ekstremiteta, ramena, mlečne žlezde, bronhije. 

Od 4. do 8. torakalong pršljena

Odgovorni su za funkcije sistema za varenje. Vodite računa - bol u predelu srca mnogi tumaće kao bol usled akutnog gastritisa, i obrnuto. Zato je veoma važno da se ne lečite sami i da se za adekvatan savet obratite lekaru.

Od 9. do 12. torakalnog pršljena

POvezani su sa međurebarnim mišićima i urinarnim sistemom, odnosno simptome u istim poput osećaja nelagodnosti i bola. Ova stanja je najčešće veoma teško ispitati i dijagnostikovati.

Gornji deo donjih leđa utiće na rad debelog creva, a čest bol u lumbalnom delu, obično je znak zapaljenja ili disbioze creva, kao i obrnuto. Redovne vežbe za kičmu pomoći će vam sa ovim stanjima, naročito sa grčevima.

U donji deo lumbalne regije impulsi dolaze od reporoduktivnog sistema. Na primer, bol u repnoj kosti može ukazivati na osteohondrozu i druga oštećenja koštanomišićnog sistema, ali i na ginekološke ili muške probleme.

 

Istočnjačke metode lečenja

Već vekovima kineska medicina koristi takozvanu unutrašnju vezu između kičme i unutrašnjih organa kako bi uticala na najrazličitije bolesti. Prema njihovom učenju, određene tačke u blizini kičme, odnosno izloženost tih tačaka akupunkturi, masaži i drugim tehnikama, može da pomogne da se aktiviranju organa koji su za njih vezani.

Takođe, kineski lekari tvrde da se svaki stres koji telo primi širi kroz celo telo. Oni su shvatili i učestalost i jačinu uticaja određene emocije na određeni organ, kao i stepen štete koji može da donese:

Treći torakalni pršljen direktno je povezan sa respiratornim infekcijama. Emocije poput tuge gomilaju se na ovom mestu i izazaju probleme s plućima, bronhijama...

Četvrti i peti torakalni pršljen kineska medicina povezuje sa srčanom aktivnošću, a emocije agresije i besa najviše utiču na rad ovog najvažnijeg mišića.

Deveti, deseti torakalni pršljen vezan je za jetru i žučnu kesu, a ove organe najbrže uništavaju bes i zloba.

11. torakalni pršljen u direktnoj je vezi sa slezinom. Opsesivne misli mogu da unište ovaj organ, izazivajući novu navalu negativnih emocija. 

Drugi lumbalni pršljen odnosi se na aktivnost bubrega. Najviše strada zbog osećanja straha.

Na istoku ove zdravstvene probleme obično rešavaju masažom, koja može da popravi kompletno zdravlje kičme, unutrašnjih organa i nervnog sistema.

Ipak, naglašavaju da masaža ne može izlečiti sve akutne i hronične procese, pa je savet da posetite lekara ukoliko bol u kičmi nikako ne jenjava, a ne postoji poznati uzrok poput povrede ili istegnuća mišića u tom predelu.