Zimi nam je na raspolaganju manje voća i povrća, a vitamini i minerali su nam u tom periodu još potrebniji nego leti. Najbolji način da ih sačuvate je svakako pravljenje zimnice.
Donosimo vam recept za šarenu zimnicu, salatu lepu i na oko, ali i vrlo uksnu.
Za pripremu će vam biti potrebno:
- 1 kg krastavčića
- 1 kg šargarepe
- 1/2 kg zelenog paradajza
- 1/2 kg zelenih paprika
- 1 kg karfiola
- 1 kg kupusa
Preliv za salatu:
• 750 ml alkoholnog sirćeta
• 250 gr šećera
• 150 gr soli
• 250 ml vode
• 1/2 litre ulja
• 1 kesica bibera u zrnu
Priprema:
Sve povrće oprati i iseči na kolutove, a kupus na tanke rezance.
Šargarepu malo blanširati (oko 5 min) ohladiti pa i nju iseći, na krugove.
PROČITAJTE JOŠ Stari recept za turšiju: Ostaje sveža do kraja zime i bez konzervansa (RECEPT)
U šerpu stavite vodu, sirće, šećer, so, ulje i biber i kuvajte na laganoj vatri do ključanja.
Kada proključa njom prelijte povrće koje ste naslagali u tegle.
Salata je spremna za upotrebu već narednog dana.
Prijatno!