Studentkinja iz Srbije radila u Nemačkoj kao kasirka: Zapanjila se kada je dobila obračun plate

Studentkinja iz Srbije, koja se školuje u Nemačkoj, radi uz studije i kao kasirka a sad je na kućnu adresu dobila letošnji obračun iz avgusta na kom piše koliko joj je novca uplaćeno.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

"Kome da se obratim, kojoj instituciji? Bolje da mi taj bonus od 300 evra nisu ni dali jer dosad nisam ni mrvicu dobila, a već su mi i porez lupili", žali se Srpkinja koja studira u Nemačkoj gde je preko leta radila i kao kasirka.

Nezadovoljna i zbunjena isplaćenom zaradom, ona je pomoć potražila na Fejsbuku ne bi li joj neko rastumačio obračun plate.

Studentkinja iz Srbije, koja se školuje u Nemačkoj, radi uz studije i kao kasirka a sad je na kućnu adresu dobila letošnji obračun iz avgusta na kom piše koliko joj je novca uplaćeno.

Očekivala je veći iznos i kaže kako je zbunjena, ali je ubeđena da joj pare fale.

  

"Dragi ljudi, da li neko može da mi rastumači ovaj payslip. Dakle radim "minijob2 u Obiju na kasi. Ovo je plata za avgust gde je trebalo da stigne i bonus od 300 evra. Radila sam 35 sati, plaćena sam po satu 10,45 evra. To bi trebalo da je 365,75...", napisala je ona na Fejsbuk grupi Srbi u Nemačkoj i dodala:

"Na račun mi je stiglo 277 evra, a kao payslip sam dobila 3 papira na kojima mi apsolutno ništa nije jasno. U Obiju mi je rečeno da je to porez?! Kako može porez na minijob. Hvala unapred", postavila je ona pitanje. 

Obračun plate

Obračun plate, FOTO: FACEBOOK 

Odmah su počeli da stižu odgovori i komentari. 

"nejasna je situacija. Sva tri lista su vam za juli mesec. Bonus niste mogli da dobijete jer je isplaćen sa zaradom za septembar. Ovo mi više liči na onaj ugovor "domaćice" kao ga oni zovu. Plaćate porez, ne plaćate zdravstveno i ostalo, ali isto tako možete raditi i po 45 sasti mesečno po potrebi", piše joj jedna žena. 

Jedni joj poručuju da je poslodavac nije dobro prijavio jer je takozvani minjob bez poreza.

"Na minijob ima oko 140 evra što posllodavac plaća ali to nema veze sa radnikom."

Neki tumače da će spornih 300 evra dobiti, ali sa narednom platom.

"Hvala dragi ljudi, ali je meni na račun leglo samo 277,5. Možda je porez na tih 300, ali onda ispada da je bolje da mi nisu ni dali tih 300 evra jer mrvicu nisam dobila, još su mi malo smanjili to što inače dobijam. Kome mogu da se obratim, kojoj instituciji? Ovo je moja druga plata, ja sam studentkinja i za godinu dana koliko sam u Nemačkoj, već su mi na drugu platu lupili porez", pita se i dalje zbunjena devojka gde je nestao njen novac.