PENZIONER OTIŠAO NA PREZENTACIJU: Mislio da je sve besplatno, a onda mu tražili da plati 100.000 dinara

Stariji građani su česta meta trgovaca koji zloupotrebljavaju njihovu neobaveštenost.

Foto ilustracija: Pixabay Foto ilustracija: Pixabay

U poslednje vreme je popularna prodaja proizvoda van poslovnog prostora, na prezentacijama. Mnoge firme pozivaju uglavnom penzionere da prisustvuju ovim događajima. Potrošači obično impulsivno reaguju, poveruju prodavcu da će napraviti povoljnu kupovinu, ali kada stignu kući predomisle se. Tada nastaje problem, jer nisu informisani o svojim pravima i ne znaju kako da raskinu ugovor. Potrošač prilikom kupovine na daljinu, putem prezentacije, telefona ili interneta, od sklopljenog ugovora može da odustane u roku od dve nedelje bez navođenja bilo kakvog razloga.


Mladen Alfirović, šef pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da su imali mnogo pritužbi ovim povodom. Ističe da potrošači najčešće ne čitaju fusnote i sitna slova prilikom sklapanja ugovora. Kada se predomisle pokušavaju prodavca da dobiju telefonom kako bi odustali od kupovine, ali se najčešće niko ne javlja.

*FOTO: PROFIMEDIA

- Penzioner koji je otišao na prezentaciju, prisustvovao je nekakvom navodnom izvlačenju nagrada, i tom prilikom je on bio "srećan" dobitnik. Rekli su mu da mu to omogućava da kupi proizvod po 50 odsto nižoj ceni u odnosu na redovnu - opisuje jedan slučaj Alfirović.

Dodaje da se on odlučio za masažer koji navodno leči kardiovaskularne bolesti, poboljšava zdravstveno stanje, i veoma skupo ga je platio, više od 100.000 dinara. Ubrzo je shvatio da želi da raskine ugovor. Kako navodi Alfirović, po zakonu ima pravo da odustane od kupovine u roku od dve nedelje bez navođenja bilo kakvog razloga, jer je proizvod kupljen na prezentaciji.

 

- Ukoliko potrošači uz ugovor nisu dobili obrazac o odustanku od kupovine, mogu sami da napišu izjavu trgovcu. NOPS pomaže kupcima da je sastave ili im uručuje formular koji popunjen treba da dostave na adresu kompanije. Ukoliko iskrsnu problemi uključuju se u rešavanje - objašnjava sagovornik.

U konkretnom slučaju sa penzionerom, NOPS je utvrdio ugovornu odredbu koja je suprotna zakonu.

- Trgovac je naveo da ukoliko potrošač odustane od kupovine, oni zadržavaju 30 odsto od cene proizvoda, što je protivzakonito. Pozvali smo tu firmu i predočili im da nemaju pravo da to koriste u svojim opštim ugovorima. Tom kupcu smo pomogli da povrati ceo iznos i da vrati robu - kaže Alfirović.

Veliki je problem, kako kaže, što kupci nisu edukovani i informisani o svojim pravima, ali udruženja potrošača služe za to da im pomognu u tim situacijama.

Obaveza trgovca je da uz ugovor o kupovini proizvoda dostavi obrazac za jednostrani odustanak koji se nalazi na posebnom papiru.

- Ukoliko ga nema, tržišna inspekcija će kazniti prodavca. Ali, ima situacija kada potrošači tvrde da ga nisu dobili, a trgovac kaže suprotno. Problem je što kupci na ugovoru često potpišu da su primili obrazac i onda se ne može dokazati da nisu -  ističe Mladen Alfirović.

Izvor: kurir.rs / Večernje Novosti