Najpametnija žena na svetu: "Ćerke treba da nose majčino devojačko prezime, a sinovi očevo!"

Po Mega testu njen IO je iznosio 186, a po Stanford-Binetovoj skali bio je 228

Foto: Printscreen Foto: Printscreen

Merilin vos Savant rođena je kao Merilin Mak, ali prezime svog oca nije zadržala tako dugo. Rano je počela da veruje kako bi se trebalo zadržati predbračna prezimena, pa bi tako sin trebao preuzeti očevo prezime, a kćerka majčino. Tako je ona postala Merilin vos Savant (stručnjak), što joj i pristaje. Ona je ipak žena s najvećim IQ-om na svetu.

PROČITAJTE JOŠ Bila je najobrazovanija Srpkinja 20. veka: Svet ju je veličao, a Srbija ignorisala njenu genijalnost

Dok je bila 10-godišnja devojčica rešavala je dva testa inteligencije. Prvi je bio Stanford-Binet test i uključivao je set pitanja koji mere kognitivne sposobnosti kroz pet faktora. Drugi je bio Mega test, dizajniran kako bi merio IQ iznad 145.

Po Mega testu njen IO je iznosio 186, a po Stanford-Binetovoj skali bio je 228.

 

Nakon kratke analize stručnjaci su zaključili kako ova desetogodišnjakinja ima mentalne sposobnosti 23-godišnjaka. Trideset godina nakon toga u istoriji će ostati upisana kao osoba s najvećim IQ-em na svetu koja je dugo držala i taj rekord u Ginisovoj knjizi rekorda sve dok ta kategorija nije ukinuta 1990. godine.

Uprkos njenom IQ-u bez presedana njeno obrazovanje je bilo poput bilo kojeg drugog. Išla je u lokalnu srednju školu i radila u očevoj trgovini. Počela je da studira na društvenom fakultetu, a zatim se preselila na studije psihologije na Univerzitetu Vašington od kojeg je odustala nakon dve godine.

Početkom 80-ih preselila se u Njujork i počela da gradi karijeru u pisanju, pisala je i IQ kvizove za Omni magazin pre nego je dobila posao u Parade. Pisala je kolumnu a ljudi su joj slali pitanja na koja bi im ona odgovarala. 1987. godine udala se za Roberta Jarvika jednog od dizajnera veštačkog srca Jarvik-7.

Kasnije je postala šef financija u Jarvik Heart Inc. Njih dvoje tada su bili poznati kao najpametniji par u Njujorku.

 

Tokom godina bilo je rasprava o autentičnosti testova koji su izmerili njen nivo IQ-a, budući da trenutne verzije ne omogućavaju rezultate iznad 170. I ona sam je tvrdila kako je to pomalo nejasno područje, s obzirom kako inteligenciju više nije tako lako meriti. Postoje hiljadu faktora koji mogu uticati na mentalne sposobnosti i inteligenciju, a nisu svi testovi opremljeni dovoljno kako bi se sa svime mogli suočiti.

Ona je bez sumnje jedna od, ako ne i najpametnija osoba na svetu, ali Merlin vos Savant potpuno se držala podalje od bilo kakvih reflektora. I ostala je u anonimnosti, sasvim obična žena, kolumnista i autorka koja je objavila nekoliko knjiga.