Mirjana Bobić Mojsilović: O životu pre ere mobilnih telefona

Da li je mobilni telefon kriv za otuđenost u savremenom društvu?

Foto: E-stock.us / Aleksandar Baclija Foto: E-stock.us / Aleksandar Baclija

Možda i nije, ali kad Mirjanu Bobić Mojsilović proradi nostalgija - on prvi "strada".

TELEFON

Mirjana Bobić Mojsilović

Poslednja moda glasi – mobilni telefon se nosi, ne u tašni, ne u džepu, nego u ruci! Nije to samo zato da se prikaže marka telefona, nego zato da bi ljudi bili neprestano dostupni, to jest u kontaktu – odnosno da, valjda, slučajno nešto ne propuste? Inače, koji bi bio drugi razlog? Da se ne gubi vreme dok se mobilni vadi iz tašne ili iz džepa, a život je tako brz, i niko nema vremena da čeka da telefon zvoni, ili da čeka na poruku?

  

I onda mi je palo na pamet kako smo mi rasli sa crnim tučanim telefonom u predsoblju. I kako smo ponekad celo veče presedele na hoklici pored, čekajući taj famozni telefonski poziv. I, kako su nam mame često džvanjkale da skratimo razgovore! I, kako su komšije dolazile kod nas da se izrazgovaraju kad ih zovu rođaci iz unutrašnjosti.

I, kako je bilo čak i dvojnika, koji su obavezno znali da pričaju satima, baš dok mi čekamo da nam se javi dečko. I kako, kad zazvoni telefon, mama trči iz kuhinje i viče „Evo“. I kako se nije moglo znati ko zove. I kako je bilo toliko propuštenih telefonskih poziva, i kako smo uspevali i da se družimo, i da se zaljubljujemo bez poruka. I kako nije bilo teorije da posle deset uveče zazvoni telefon, i kako je bio pravi pakao kad kasniš na sastanak, jer ti kasni autobus, a nemaš šanse da javiš. I kako se dešavalo da on ode.

I, kako smo putovali po Evropi i nismo se javljali roditeljima jer je telefoniranje bilo skupo, i kako smo svi verovali da su „dobre vesti kad nema vesti“.

 

I, pada mi na pamet, kako su naše majke sigurno bile normalnije od nas kad su nas puštale na letovanja i zimovanja ne očekujući svakodnevne izveštaje u direktnom prenosu, kao što smo mi očekivale od naše dece, i kako nismo komunicirali nikakvim „ikonicama“ koje su u stvari savremeni hieroglifi, nego smo umeli lepo da pričamo ili da ćutimo oči u oči, i kako je bilo više romantike u ponekom pismu koje bismo napisale ili dobile, nego u svim ovim hiljadama slikovnih poruka i obrađenih fotografija koje plutaju u gustoj supi bežičnih veza.

I, kako smo umesto ovog današnjeg držanja mobilnog u ruci, mi šetali Kalemegdanom ili Knez Mihailovom, da sretnemo nekoga, i kako nismo zurili u ekrančiće telefona, nego smo gledali u lica koja nam idu u susret.

I, kako, i pored toliko propuštenih poziva, ništa nismo propustili, i ništa nam nije falilo, jer bilo je života, bilo je čak dobrog života i pre ere mobilnih telefona.

Izvor: AllMe